Gå til sidens hovedinnhold

Lite smitte skyldes nok delvis flaks, et godt smittevernarbeid med god informasjon, og lojale innbyggere

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Koronapandemien har ridd land og folk som en mare i ganske nøyaktig ett år. Alle kjenner på følelsen av avmakt. På Midt-Helgeland har vi heldigvis sluppet relativt billig unna den lumske sykdommen. Nå er alles håp knyttet til en god tilgang på vaksiner slik at livene våre etter hvert kan vende tilbake til mer normale tilstander.

For om lag ett år siden varslet statsminister Erna Solberg at landet måtte stenges ned. Skoler ble stengt. Det samme ble treningssentre, svømmehaller, butikker og en rekke andre virksomheter. Mange av oss måtte friste en ny tilværelse på hjemmekontor. Den gang ble det snakket om at det kom til å gå noen uker, kanskje et par måneder før vi sakte, men sikkert kunne vende tilbake til normale tilstander. Slik gikk det ikke.

Vi er på full fart inn i en tredje smittebølge av pandemien. Fortsatt er det stor mangel på vaksiner og i store deler av landet er folks hverdag sterkt preget av sykdommen gjennom strenge restriksjoner, pålegg og anbefalinger. Alle er påvirket, og alle føler vi på den avmakta pandemien påfører oss.

På Midt-Helgeland er det kun Hattfjelldal kommune som ikke har hatt påviste smittetilfeller av koronaviruset. Kommunen er en av noen få i landet som heldigvis har unngått sykdomstilfeller. Men også de øvrige kommunene på Midt-Helgeland har så langt unngått store smitteutbrudd. Det er på alle måter bra, og skyldes nok delvis flaks, et godt smittevernarbeid med god informasjon, og lojale innbyggere.

Det kan være god grunn til å merke seg statsminister Erna Solbergs oppfordring de siste dagene. Vi ser lys i tunnelen, men vi må over den siste kneika før vi kan puste ut. Med det mener hun at de muterte utgavene av viruset raskt kan gi et endret og svært dramatisk smittebilde dersom vi ikke alle tar forholdsregler og innretter oss etter de pålegg og anbefalingene som kommer. Det er en jobb hver enkelt må ta. Og gjør vi jobben skikkelig, spår ekspertisen at man for alvor kan lette på restriksjonene i løpet av et par måneder.

Koronapandemien har mint oss alle på om hvordan alvorlige og svært smittsomme sykdommer kan påvirke absolutt alle deler av samfunnet. Viruset har ført til sykdom, død og lidelse for mange mennesker. Når vi nå kan øyne en ende bør vi sammen ta det siste løftet. Det vil være den raskeste veien ut av en tilstand ingen av oss ønsker.

Kommentarer til denne saken