– I eventyret jeg skriver, har karakteren «kommet» til Mosjøen nå, skriver Linda Tetlimo på Facebook-siden «Spør om hva du vil Mosjøen».

31-åringen kan nesten beskrives som en moderne form for Asbjørnsen & Moe. Sommeren 2020 la hun ut på en ekspedisjon i Nord-Norge. Da besøkte hun blant annet Mosjøen, Fauske og Lofoten. På turen overnattet hun hos fremmede folk, og møtte mange forskjellige folk som tok henne med på opplevelser og delte historier.

– Da jeg var i Mosjøen ble jeg tatt med til Olderskog og Fru Haugans Hotel, sier Tetlimo, som for tiden bor på Stjørdal.

Ikke tilfeldig

At hun dro til Mosjøen var ikke et tilfeldig valg. Hun hadde bestemt seg for at hun skulle utfordre seg selv til å gå Helgelandstrappa.

– Jeg hadde lyst til at karakteren i boka mi skulle få oppleve det. Utrent kom jeg meg opp etter 2,5 timer, og den opplevelsen var egentlig høydepunktet på den tre uker lange turen min, sier Tetlimo.

– Hvordan startet denne eventyrreisen?

– I 2017 var jeg på ferie med familien og vi var blant annet på Torghatten. Da fikk jeg en ide om å skrive eventyr som bryter litt med det tradisjonelle og som setter dagsaktuelle tema på tapetet. På turen så vi også fjellkjeden De syv søstre og jeg fikk da inspirasjon til å skrive en bok om syv søstre som legger ut på en reise i Norge.

Etterlyser mosjøhistorier

Tanken til Tetlimo er å gi ut sju bøker. En bok for hver søster. Den første boka er fra turen i Nord-Norge, og hun har kommet halvveis. Siden hun bare hadde ei natt i Mosjøen søker hun nå flere historier fra vefsningene.

– Jeg har lyst til å vite mer om plassene jeg har vært på, og jeg tror det er flere historier og opplevelser å hente derfra enn de jeg fikk med meg, sier hun.

Dette er ikke Tetlimos første bokprosjekt. I 2019 ga hun ut sin første bok, selvbiografien «Dragen i meg. Livet som psykisk syk».

– Jeg har nå lyst å skrive om Norge for å lære barna litt om landet, og tanken er at det skal bli en bok for dem fra 5 til 100 år. Jeg føler at nettbrett og duppedingser har tatt mer over, og jeg ønsker å engasjere og inspirere til at det blir lest mer, sier hun.

– Når kan vi forvente å få lese den første boka?

– Jeg har et 10-årsperspektiv på å være ferdig med alle bøkene, men jeg har ikke bestemt meg enda om jeg skal gi ut en bok i året eller om jeg skal gi ut alle samtidig.