«Muligens er opplegget til Ungt Entreprenørskap så etablert at de ikke føler behov for noen forandring, men vi ønsker i hvert fall å signalisere at vi kan tenke oss et samarbeid»

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Fine ord for de voksne

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Vefsn kommune og lokalt næringsliv har i mange år brukt både tid og penger på ulike tiltak for å lokke unge mennesker tilbake til heimkommunen. Kanskje kan det være en ide å bruke litt mer ressurser på dem som enda ikke har flyttet heimefra?

Etter å ha lest flere jublende artikler og sett mange nesten identiske bilder fra Gründeruka, tillater vi oss å komme med noen kritiske kommentarer til det største arrangementet under denne uka. Den såkalte Innovasjonscampen i Mosjøhallen samlet alle niendeklassingene fra Vefsn, Grane og Hattfjelldal, til det som visstnok skulle være en treningsleir i kreativitet og nyskaping. Ifølge lokalavisa var det en god og kreativ camp. Hvordan de kom fram til den konklusjonen er en gåte for mange av oss som tilbrakte hele dagen der.

Selvsagt kom det fram mange kreative og gode forslag. For folk som sjelden møter tenåringer kan det kanskje komme som en overraskelse, men vår erfaring er at sånn er ungdommer; mye mer kreative enn oss voksne. Og til Helgelendingens orientering kan vi avsløre at vi vet dette fordi elevene ofte blir utfordret til «å løse oppgaver gjennom kreative løsninger» slik lederen i lokalavisa liker så godt. Det skjer i vanlige skoletimer, med bruk av penn og kalkulator, pc og mobil, musikk og bevegelse, dramatiseringer og spennende tekster.

Vi håper den formen for utøvelse av innovasjon som vi prøver å legge opp til i løpet av skoleåret er noe Helgelendingens redaktør kan støtte like helhjertet som det lett kaotiske og langdryge opplegget med sugerør, aluminiumsfolie og svamper som Ungt Entreprenørskap sverger til. Det kan kanskje virke artig for utenforstående, men vi vet at de fleste 14-åringer synes det finnes andre aktiviteter som er mer spennende. Særlig når oppgavene som de fikk presentert var artige, er det litt underlig at elever som blir invitert på et arrangement for fornyelse, nyskaping og forandring (som innovasjon betyr) ikke får mulighet til å benytte noen moderne uttrykksformer. De fikk ikke engang anledning til å bruke den svære idrettshallen de befant seg i til noe annet enn å sitte i ro ved et bord.

Muligens er opplegget til Ungt Entreprenørskap så etablert at de ikke føler behov for noen forandring, men vi ønsker i hvert fall å signalisere at vi kan tenke oss et samarbeid om organisering og gjennomføring. Vi tror også at de lokale medvirkende kan inviteres til større bidrag enn bare å være jury. Helgeland sparebank fikk i hvert fall mange ideer til nye sponsorartikler, og det uten at det kostet banken mer enn noen treningsbager i premie til beste gruppe.

Selvsagt var arrangementet i Mosjøhallen et lavprisopplegg. Med nesten 200 deltakere kan man kanskje ikke forvente kulturelle innslag eller inspirerende åpningstaler. Det er jo ikke så farlig med ungdom som likevel må være på skolen. Riktignok fikk alle sammen en bagett, og elevene hadde fått beskjed om å ta med drikkeflaske, så de led ingen nød. Næringslivslunsj og flytende servering passer tross alt best for de voksne. Ungdommene kan man alltids ønske velkommen heim igjen om noen år.

Lærerne på 9. trinn ved Kippermoen ungdomsskole

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken