Lekkasje om TTIP-avtalen

BLOKKERE: USA truer med å blokkere europeisk bilindustri gjennom TTIP-avtalen, påstår Gunnvald Lindset i dette innlegget. Illustrasjonsfoto: Pål Leknes Hanssen

BLOKKERE: USA truer med å blokkere europeisk bilindustri gjennom TTIP-avtalen, påstår Gunnvald Lindset i dette innlegget. Illustrasjonsfoto: Pål Leknes Hanssen

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

2. mai ble det offentliggjort 248 sider hemmelige dokumenter fra forhandlingene mellom USA og EU om investerings- og handelsavtalen TTIP. Det er Greenpeace Nederland som har fått tak i dokumentene og lekket dem. Man skulle tro at TV2 og Dagsrevyen ville lage reportasje om dette, men den gang ei.

Dokumentene viser bl.a. at USA truer med å blokkere eksportlettelsene for EUs bilindustri hvis de ikke får full adgang for landbruksprodukter, der i blant genmanipulerte produkter og hormonkjøtt. Dette vil være en katastrofe for europeisk og norsk landbruk, fordi vi får dette tredd ned over hodet gjennom EØS-avtalen.

Hardt tilkjempede miljøreguleringer skal nå rulles tilbake på bestilling fra storselskapene. Klimatiltak, kort tid etter toppmøtet i Paris, nevnes overhode ikke. USAs forhandlere angriper grunnleggende prinsipper for forbrukerbeskyttelse. De krever at EU må informere industrien på forhånd om enhver planlagt endring av regelverket, og gi amerikanske selskaper samme tilgang til EUs reguleringsprosess som europeiske selskaper. Amerikanske selskaper skal kunne påvirke lovgivinga i EU i prosessen, bl.a. gjennom en horde av planlagte tekniske grupper og komiteer.

Mens EU har lovfestet føre-var-prinsippet, der produsenten har ansvar for å dokumentere at et produkt ikke er skadelig før det tillates, kreves det dokumentasjon i USA for å slå fast det motsatte. I et brev fra 26 amerikanske senatorer til USAs forhandlingsleder omtales TTIP-forhandlingene som en mulighet til å bryte ned barrierer. Reguleringer mot hormonbehandlet kjøtt og sprøytemiddel-grenser for frukt blir omtalt som slike barrierer.

TTIP gir store selskaper rett til å saksøke stater for lovverk som skader deres «fremtidige profitt», slik som arbeidsrettigheter, miljølovgivning og forbrukerbeskyttelse. På grasrota i Tyskland er motstanden massiv. Over 1,6 millioner har undertegnet oppropet Stop TTIP. I forkant av Barack Obamas besøk i Hannover nylig, var det en massedemonstrasjon mot TTIP-avtalen med opp mot 90 000 deltakere.

I Norge er dessverre motstanden fortsatt alt for svak både mot TTIP og TISA-avtalen. De store norske mediene svikter sin informasjons- og opplysningsplikt. Regjeringa vil ikke gi ut informasjon, og Ap-ledelsen er heller ikke på banen. Det samme gjelder LO-ledelsen, selv om flere av LO-forbundene, med Fagforbundet i spissen, har vedtatt kritiske uttalelser. Disse to avtalene vil bety dramatiske forandringer hvis de blir gjennomført. De vil sette demokratiet fullstendig til side, undergrave velferdsstaten gjennom privatisering og i realiteten innføre storselskapenes diktatur. Motstanden, i likhet med EU-kampen, må organiseres fra grasrota, for regjeringa og Ap-ledelsen hopper som regel når USA sier hopp.

Gunnvald Lindser

leder i Rødt Nordland

Artikkeltags