Er det kun Leif Søfting, leder for MON, som ser dette, se tidligere artikkel i Helgelendingen. Og noen få privatpersoner har også påpekt dette i lokalavisa.

Det har vært mange artikler og forslag rundt hvordan torget og bykjernen helst bør være. I en artikkel i Helgelendingen 11.august i år, påpekes det svært laber aktivitet på torget, da i forbindelse med handel. Tilrettelegging for flere p-plasser er hovedargument for økt handel. Ikke tilbud og etterspørsel, eller åpningstider.

Det kan jo være et poeng, men hvem er det som handler i butikkene på torget? Jeg tenker de på 40+, kvinne og godt etablert. Spør en i 20-30 åra om han eller hun handler på dyr eksklusiv klesbutikk og undertøysbutikk, eller husfliden, bare for å nevne eksempel. Og er det denne gruppa som etterlyser parkering i sentrum, eller er det i hovedsak arbeidstakere i nærområdet og andre uten direkte tilknytning til handel, som roper høyest?

Spørsmålet mitt blir: Er det kun handelsstanden og de over 40 som skal få definere torget og sentrumskjernen?

I tillegg spør gallerieier Stig Ove Sivertsen i overnevnte artikkel: «Hva ønsker vi med sentrum? Jeg savner en filosofi bak». Dette synes jeg er et godt spørsmål, og et godt poeng. La oss filosofere, og drøfte:

Misforstå meg rett, det er viktig å ha de nevnte forretningene på plass, handel er viktig. Men hva med folkeliv og møteplasser? Sosialisering og aktiviteter? Ja vi har Hanedager og Tiendebytte, med konserter, og nå mye tivolijunk. Men er ikke de tradisjonene også for 40+ med barn og barnebarn? Hvor blir det av de mellom 18 og 35?

Nå ligger en del av dagens videregående skole ikke så langt fra sentrum, skolen har til og med en musikklinje, men elvene er ikke å se i bybildet likevel. Hvorfor er det ikke naturlig for de å bruke torget og sentrum til konserter og andre happenings i tide og utide? Det samme med kulturskolen og filmmiljøet. Hvorfor er ikke de mer synlig i bybildet? Eller motocross-ungdommene for den sags skyld, som ikke en gang fikk spalteplass i lokalavisa på tross av oppmøtesuksess på Veveritomta nå nylig.

Altså, jeg gjentar meg selv, er det kun handelsnæringen og oss over 40, som skal få definere bruken av torget og sentrum? Eller skal vi rett og slett fokusere mer på det å få flere til å bruke sentrumskjernen, og ikke minst den yngre delen av befolkningen. Verken mer eller mindre.

Strengt tatt så er vel ikke Mosjøen en storby akkurat, det må vi kunne ta innover oss, så uansett hvor mye bilkjøring vi tilrettelegger for i sentrum, så er det vel de samme som handler i akkurat de butikkene vi har i dag. Og da helst før kl. 15-16, etter det er jo sentrum nærmest mørklagt. Butikkene stenges og mange av de over 40 skal hjem fra jobb da, på fotballtrening eller opp i skiløypa med ungene. Flott er det, og av og til kommer de innom sentrum for å vise hva de kan utrette i bybildet de også; Bysprinten.

Artig tiltak, for all del. Jeg har plutselig garasjen full av nytt klister, pluss nyinstallert Swix-app, klar for vinteren nå. I tillegg er jeg nyfrelst «succermum», er med på mange fotballkamper og har blitt den verste i heiagjengen. Jeg går altså hardnakka inn for å integreres, det skal ikke stå på det.

Men, en må jo innse at til sist så er man den man er, og jeg har behov for en litt urban følelse i ny og ned, ha unge kreative sjeler rundt meg, og gjerne oppnå det uten å måtte blakke meg på en Widerøebillett. Ja, jeg vet det er tradisjon med lørdagscafé, og det er veldig trivelig , men hva med ellers i uka?

Tilbake til spørsmålet til Sivertsen; Hva vil vi med torget og sentrumskjernen? Alle er vel enig i at økt synlig folkeliv og aktivitet er positivt, det gjør noe med sjela til Mosjøen, at en ser at det bor folk her, at vi syns. Det å gjenoppdage nye og synlige møteplasser, også utomhus, der en kan sitte å drøfte og utvikle nye ideer og ny næringsvirksomhet. Eller bare være sosial. Dette er viktig. Og da snakker jeg ikke om møtesteder der en diskuterer Alcoa og flyplassproblematikk, eller dyrke misnøyen over Mo, «de slemme». De har vi jo allerede.

Jeg snakker om de som kanskje ikke fins enda, eller er skjult, de som sitter med noe NYTT ? Og hvem er god på å oppdage og utforske? Jo de unge folka!! De burde få komme mye bedre til for å definere Mosjøen sentrum, og Mosjøen for øvrig, de burde få komme til og føle seg hjemme og ivaretatt av sentrum, de må få plass til å skape nye tanker og prosesser. De trenger en oppdatert og inkluderende kunnskapssentra, de trenger en videregående skole sentralt, i sentrum. Her er det ledige tomter, klar for regulering, hva er problemet?

Det er fult mulig å bygge en videregående skole i sentrum. Vi lever i 2016, moderne byplanlegging og arkitektur som fokuserer på sentrumsnær tilrettelegging eksisterer, og har gjort det en stund, så det finnes god kompetanse for å klare det. Det å hente inn eksterne aktører med friske øyne for planlegging, trenger heller ikke å være så dumt, det har jeg lært på Lean-kurs. Arrangert av kommunen.

Mosjøen må henge med, ikke ligge kronisk bakut. Det å få en videregående skole sentralt, og samtidige omdefiner sentrumskjernen med å gjøre alle brukere synlig, kan være en start på en ny sentrumsfilosofi.

Vi har film, vi har musikk og teater, vi har motocross og fredet bensinstasjon. Vi er allsidig. Vi har vært i Hollywood, og Hollywood har vært i Nord-Norge. Det siste fikk avisplass, men hvorfor er ikke filmskaper fra Mosjøen med splitter ny filmpris på forsiden av Helgelendingen, med ordfører? Hvorfor fanger vi ikke opp de unge og allerede etablerte institusjonene her i byen, de med stort potensiale, og bærer de rundt på gullstol.

Dette er for dårlig Mosjøen, vi må skjerpe oss! Bygg en splitter ny moderne videregående skole i sentrum. Vær åpen for å få inn nye tanker – og vis stolthet over det potensiale vi allerede har. La de unge inspirere, motivere og utvikle. Nå har vi sjansen! Bruk den.