«Hverken tilreisende eller lokale folk setter pris på en død gate»

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerFlere politikere mente for 50 år siden at vi skulle rive Sjøgato. De ville skaffe flere parkeringsplasser for å få flere kunder til sentrum og på denne måten øke handelen.

Heldigvis klarte lokalbefolkningen å stoppe det. Senere har det vært et tett samarbeid mellom riksantikvaren og lokale personer for å bevare - og å få liv i Sjøgato.

Det har vært et varierende antall kafeer og butikker der de siste 50 år. Det er klart at det ikke har vært lett å drive i gato. For tidlig stengte - eller periodisk stengte kafeer har vært kritisert av mange, men det er vel urimelig å anta at de har stengt på tross av stor pågang av kunder.

Sjøgato er vår felles stolthet. Det er den vi trekker frem når noe i Mosjøen skal fremheves og det er den vi vil vise tilreisende.

Derfor er den også vårt felles ansvar. Lokalpolitikerne må legge til rette slik at det er lett å etablere kafeer, butikker, kunstutsalg og andre kulturelle aktiviteter. Hverken tilreisende eller lokale folk setter pris på en død gate.

Kanskje må det til en egen reguleringsplan for Sjøgato. En plan som stiller krav til eiere og drivere, men som samtidig gir gode muligheter for de som ønsker å etablere seg eller kjøpe eiendommer. Hus skal ha maling, reparasjoner skal gjøres på kortest mulig tid og parkering må være tilgjengelig for kundene.

Det er ikke finansfolk med drømmen om hurtig profitt som etablerer seg. Ingen kan beskylde dagens driverne for bare å fokusere på profitt. Flere er kunstnere og moderne bohemer som gjør Sjøgato spesiell. For at flere skal velge aktiviteter i gato må det være uproblematisk å starte opp og det bør tilbys etableringshjelp fra kommunen (evtl. MON).

Vi kan takke ildsjeler som Hans Pedersen, Roar Møller, Stig Ove Sivertsen, Marianne Steinrud, Are Kilvær, Trine Holmen, Erika Bjørkås, Svein Harald Haustreis og andre for at det i det hele tatt er noe liv i Sjøgato i dag.

Men over tid trenger de hjelp fra våre politikere.

Politikerne våre må huske at makt ikke er noe de får, makt må de ta. De kan vise lokal makt den 15. august ved å bestemme at den nye videregående skolen skal ligge i sentrum.

Det er den beste hjelpen de kan gi Sjøgato.

Artikkeltags