«Vi som er eldre har ikke spesielle talerør, og vil neppe gå i fakkeltog eller kle på oss bunaden for å fremme våre krav»

Av
DEL

LeserbrevMitt forhold til etater og politikere i Mosjøen og Vefsn kommune, har stort sett vært preget av harmoni.

Harmonien er for tiden en smule forstyrret, etter flere uforståelige avgjørelser i den siste tiden. Media oppslag og gravende journalistikk; hvor er dere?

Den viktigste og merkeligste beslutningen kom, da jeg leste om reduksjon av 36 boenheter ved Parken Bo. Alle piler peker mot større behov for eldre som trenger tilsyn og nærhet i de siste årene av livet. Det har også store forskningsmiljøer funnet ut. I min verden trodde jeg kanskje at en eller to etasjer til, ville være riktig vei å gå. Vel skal pleiere kjøre rundt til de som vil/må bo hjemme, i snøstorm og 30 kuldegrader. Miljøvennlig? Risiko? Ensomme enslige eldre? Sa jeg harmoni? Ansvarsfraskrivelsen er øredøvende.

Det private initiativ er vi avhengige av og det bygges selvfølgelig boliger til de som har råd. Dette har næringslivet skjønt, heldigvis. Det gjorde næringslivet også da vi manglet barnehager. Det skal de ha ros for. Selv om enkelte avskyr private initiativer.

Mange eldre jeg har snakket med opp gjennom årene, har hvisket meg i øret; Skriv noe om de eldres behov for sosialisering og nærhet til by/kafe og venner!

Med HVPU reformen for noen år siden friskt i minne, skjedde det samme. Alle har krav på egen bolig, uansett livssituasjon. Alle forskere og fagfolk mente det. Jeg bodde 100m fra sentret på Skjervengan, hvor disse menneskene bodde. Man kunne høre at de moret seg og levde sammen i trygge harmoniske forhold blant likesinnede. Dette har flere som hadde sin jobb der også bekreftet. Jeg har en berettiget mistanke om at mange av disse tidligere beboerne, i dag føler ensomhet, alene i egen bolig. Her må frivillige honoreres i vår ellers aktive kommune. Uten dem? Jeg bare spør.

Vi som befinner oss i gruppen eldre, har ikke spesielle talerør og vi vil neppe gå i fakkeltog eller kle på oss bunaden for å fremme våre krav.

Det er ikke nødvendig, for våre politikere må snart skjønne hvem som har slitt helsa av seg for å skape dette fantastiske landet vi har. Nettopp. Det er mange av de eldre som ikke krever annet enn respekt og omsorg. Å legge ned det mest populære eldresentret i Vefsn kommune, Parken bo, viser det motsatte. Kan noen være så snill å forklare poenget?

Reduserer ved Parken bo- og servicesenter: - Alle skal få et like godt tilbud som i dag 

Dette forstyrrer harmonien til politikere og myndigheter. «Eldrebølgen» er som kjent, fra seriøs forskning, nært forestående.

Tendensen til sentralisering ser man lett. Da snakker jeg om ei ønsket sentralisering, som illustreres ved at eldre selger huset, og kjøper leilighet sentralt, til dobbel pris. Har virkelig ikke politikere og myndigheter fått dette med seg?

Kanskje har MDG rett? De vil legge ned alt de eldre har slitt for, og flytte oss til byen. Det er miljøvennlig og vi eldre behøver ikke bil og vei. Det går da for svarte buss. I alle fall midt på dagen og midt i uka og særlig sentralt i Kristiania. Noen eldre kan til og med sykle.

Andre ting som forstyrrer harmonien, er små ting som næringslivssaker som politikere kan og bør gjøre noe med. Jeg bare nevner mangler ved søknad til fasadeendring på Tippen. Alle skal følge regler, og alle kan gjøre feil, men saken hadde vært løst på to minutter hvis en ettårig dispensasjon om krav til endringer, ble gitt. Såkalt delegert myndighet. Et annet eksempel er avkjørsel ved Trafikanten fra sør. Mange har prøvd, uten å lykkes. Heia Statens vegvesen. Uten kunder, lykkes ingen.

Det siste hjertesukket har lite med harmoni og lokale krefter å gjøre. Snarere sinne. Nå må snart noen vettuge personer ta tak i det offentlige spesielt, og private etter hvert, sin iver etter å si opp «sentralbord dama». Eksempel; Du er nå kommet til Nav, du får nå 7 valg: velg 1 for. velg 2 for. Vi beklager stor trafikk. Du er nå nr. 15 i køen.

Dette hører ikke hjemme i et samfunn for mennesker! Uharmonisk.

Dette har Vefsn kommune skjønt. Tjenestetorget fungerer til terningkast 6.

Vel er det valg snart, og vi får de politikerne vi stemmer på.

PS: Sykehussaken er nesten ikke vært å nevne. Kommunal harmoni er fraværende, bortsett fra 12. Man trenger ikke utvalg og ressursgrupper for å skjønne at Vika Hospital 8666 er Helgelands navle, særlig når navlestrengen skal kuttes. Kartet lyver aldri.

Håpet er at harmonien kan gjenopprettes.

Gunnar Johan Holmen

Artikkeltags