Norges eldste ski – fra Helgeland

Mote: Skiløperen på Tro er «up to date» i forhold til dagens mote, mener Einar Ebbesen.(Arkivfoto: Kjersti Olsen

Mote: Skiløperen på Tro er «up to date» i forhold til dagens mote, mener Einar Ebbesen.(Arkivfoto: Kjersti Olsen

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDet nærmer seg VM på ski, og som uhelbredelig sportsentusiast kretser tankene mine naturlig nok rundt de forskjellige disipliner – spesielt dem hvor noen av deltakerne har sine røtter på Helgeland.

I et avisinnlegg i fjor høst; «skisportens vugge – hvor sto den?» hevdet jeg at skisportens vugge sto på Helgeland og ikke i Salten, som Avisa Nordland antydet.

Jeg trakk fram flere fakta som underbygget dette, mellom annet den mest kjente helleristningen fra Helgeland; Skiløperen fra Tro.

I etterkant av innlegget fikk jeg – ikke uventet – kritiske kommentarer. De kom stort sett fra østlendinger som mente at helleristningen fra Tro like gjerne kunne forestille en båt som en skiløper. Det ble også reist tvil om at «snekkerkunsten» på Helgeland var kommet så langt på den tiden at noen kunne lage ski.

Imidlertid har en trofast brasøyværing sendt meg kopi av en artikkel fra Årbok for Helgeland 1994, der bygdebokforfatter Kjell Jacobsen skriver om «Norges eldste ski funnet i Vefsn».

Funnet, som viste seg å være et stykke av ei ski, ble gjort sommeren 1959 om lag to meter nede i ei myr under graving av ei grøft. Trestykket var tydelig formet av menneskehender, og det ble sendt til Vitenskapsmuseet i Trondheim for oppbevaring.

Først ca. 30 år etter ble funnet aldersbestemt med C14-metoden. Dermed ble det klart at man hadde funnet Norges til da eldste ski, eller rettere sagt et ca. 60 cm langt stykke av den, fra bindingsfestet og bakover. Den ble tidfestet til eldste del av den yngre steinalderen, ca. 3100–3200 år f. Kr.

Helleristningen fra Tro, den kjente skiløperen, skal også være laget en gang i yngre steinalder. Undersøkelser tyder for øvrig også på at skia har vært kledd med skinn. Verd å merke seg er at en moderne variant av slike skinnkledte ski – såkalte felleski – har markert seg på markedet den siste tiden.

Vi kan dermed slå fast at de gamle helgelendingene også var motebevisste, og at deres skimote er gangbar den dag i dag!

Les også:

Risset opp skiløperen på Tro

Skiløperen er ødelagt for alltid

Artikkeltags