Derfor trenger vi ølmonopol

Artikkelen er over 12 år gammel
DEL

Leserbrev Har du tenkt over at dette kan være den siste julehandelen der øl og rusbrus ikke er en dagligvare i butikkene i Mosjøen? Får en del politikere det som de ønsker, vil ølmonopolet bli avviklet etter neste kommunevalg. De gode grunnene for å opprettholde ordningen vil de ikke lytte til før du og flere med deg blir opptatt av saken.

Du la sikkert merke at både redaktør Are Andersen og polsjefen i Vefsn, Trond Lysholm, i HA 9. desember advarte mot langing av alkohol til mindreårige. Disse advarslene er både riktige og nødvendige all den tid alkoholforbruket blant ungdom har økt mye de siste årene og alkohol er det aller mest brukte rusmidlet blant ungdom.

Det er ganske åpenbart at kontrollen av langingen blir enda vanskelige hvis øl og rusbrus blir en dagligvare. Like klart er det at faren for at mindreårige selv får kjøpe alkohol også vil øke betydelig uten et ølmonopol. Fra andre steder kjenner vi til konkurranser blant ungdom om hvem som får kjøpe hvor. Med øl- og vinmonopol har vi en betydelig større oversikt og mulighet til kontroll.Det trenger vi.

Alle må ha brød, melk og lignende dagligvarer. For å skaffe seg disse nødvendighetsvarene vil alle, både små og store, uten ølmonopol bli tvunget forbi bugnende stabler med forskjellige alkoholholdige drikker. Dette vil bli en ny utfordring for alle, men for noen vil det gjøre hverdagen mye, mye vanskeligere. Jeg tenker da på alle de som hver dag kjemper for å holde seg borte fra alkohol. Etter en smule ettertanke erkjenner du nok at den ulempen du påføres ved å måtte oppsøke et ølmonopol er heller bagatellmessig hvis det kan gjøre dagen lettere for disse som virkelig strever.Denne solidariteten, for det er det det handler om, trenger vi.

Den før omtalte ulempen har kanskje ført til at du heller har kjøpt lettøl enn å kjøre til nærmeste ølutsalg for å kjøpe pils. I så fall har alkoholpolitikken som er tanken bak opprettelse av ølmonopolet faktisk virket på deg. Har den virket på deg, har den ganske sikkert også virket på andre. Vi trenger alkoholpolitikk som virker.

Når vi arbeider for fortsatt ølmonopol, kjemper vi mot sterke krefter både innenfor alkoholindustri og handelsnæring. De ønsker å tjene penger på at det drikkes mer, og de er særlig redd for ølmonopolet fordi dette er et alkoholpolitisk virkemiddel som virker.

Denne saken er langt fra tapt: Hvis du og andre sier "ølmonopol er en bra ordning!" og "ved neste valg tror jeg vil låne stemmen min til KrF!" - vil nok politikere i de fleste partier begynne å tenke seg om.

Torger Nilsen, Vefsn KrF

Artikkeltags