«Leirfjord kommune har vedtatt å legge sterke begrensninger på innbyggernes muligheter for å utøve sin borgerrett»

Av
DEL

Meninger (iSandnessjøen)

Når den demokratiske tanke svikter

Hundre år etter at vi kan feire reell stemmerett for alle i landet, har Leirfjord kommune vedtatt å legge sterke begrensninger på innbyggernes muligheter for å utøve sin borgerrett. For 100 år siden var det økonomi og manglende sosial status som hindret folk i å stemme. I dag er det geografi og politisk dumhet som hindrer demokratiet i å utfolde seg.

Leirfjord kommunestyre har i sin manglende visdom sanert alle stemmestedene i kommunen ved årets valg, med unntak av ett – Leland. Vet ikke kommunes ledende kvinner og menn at Leirfjord er en vidstrakt kommune, der avstanden til kommunesentret – og stemmelokalet – ligger og pendler rundt tre mil, uansett hvilken ytterkant du enn vender deg mot. Og det er faktisk noen (gamle) mennesker i kommunen som ikke kjører bil eller er tvangsflyttet til Leland. Bussforbindelsen til Bardal forsvant i fjor – hvis det ikke allerede var i 2017.

Dette vedtaket må altså være gjort med distriktsvennene i Senterpartiet og SVs støtte. Hvordan forklarer og forsvarer de det? At Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet heiet fram et sånt vedtak, var rimelig å forvente. Ap har jo etter hvert samlet sin støtte rundt kommunehuset og stemmelokalet på Leland, og Frp håper vel at de ikke skal bli totalt avslørt ved årets valg. De kan jo eventuelt forklare sin tilbakegang med å si at valgdeltakelsen var så liten. Men i et demokratisk perspektiv er vel sånne hjelpeløse begrunnelser akkurat det – hjelpeløse.

De fleste distriktskommunene i Norge, også Leirfjord, består som regel av flere kvadratkilometer enn innbyggere. Sånt blir det avstand mellom naboer av, og mellom utkant og sentrum i kommunen. Men hittil har altså Leirfjord vært villig til å kompensere dette faktum ved å etablere stemmelokaler i de kretsene som hadde lengst avstand til Leland, i alt fire. Så ikke i år. I år forventer man at gamle, handicappede og folk uten bil, på en eller annen måte skal komme seg to-tre mil av gårde for å avgi stemmen sin, og så komme seg hjem igjen.

Joda, folk flest har gode naboer og venner, selv om kommunestyrets medlemmer åpenbart ikke hører med til dem. Så vi skal nok få våre venner til stemmelokalet, om de ønsker det og orker. Men noen vil nok finne det betimelig å protestere mot vedtaket om kun ett stemmelokale i kommunen, ved ikke å stemme. Det er selvsagt ikke den beste måten å protestere mot idiotiske og udemokratiske vedtak. Men reaksjonen er forståelig. Spørsmålet er jo om det var det valgstyret/kommunestyret ønsket da de fattet sitt vedtak.

PS. Rødt har ikke vært medlem av kommunestyret i denne perioden. Vi kan forsikre velgerne om at vedtaket ikke ville blitt enstemmig om vi var der.

Martin Jøsevold

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags