Gå til sidens hovedinnhold

Legger ned det populære tilbudet etter snart 30 år: – Kjempetrist at det er slutt

Tanita Hoff Forsland (32) tok sine første turer i 2007, og har siden vært aktiv. Nå syns hun det er trist at tilbudet legges ned.

For abonnenter

– Jeg begynte da jeg gikk på videregående, og etterpå er det bare et par år at jeg ikke har registrert meg. Jeg syns det er kjempetrist at Fjelltrimmen i Vefsn legges ned, sier Tanita som også startet Facebook-gruppa Fjelltrim Vefsn.

– Der har vi lagt ut litt forskjellig, og det har etter hvert blitt 1400 medlemmer. Trude Haaland og Anne-Marit Marken fra kommunen har også blitt administratorer sammen med meg på gruppa, forteller hun.

Tanita har vært med på både Fjelltrimmen i Vefsn og Sommertrimmen.

– Jeg har vært med på Sommertrimmen siden starten i 2015, og syns begge er gode tilbud. Mange syns det er flott med bøker på postene der man kan skrive seg inn, og der blir en litt annen type trim i Fjelltrimmen. Jeg skjønner selvsagt begrunnelsen med at det kreves mye ressurser for å holde Fjelltrimmen i gang, men samtidig er det et veldig godt tilbud som forsvinner, sier hun.

Avvikler Fjelltrimmen

Nå er det slutt for Fjelltrimmen i Vefsn etter at den har blitt arrangert hvert år fra 1995.

I 2000 var det 650 deltakere som registrerte seg for nesten 9.000 besøk på de 13 toppene. Det hele startet i 1995 med kommunegartner Ragna Berg som initiativtaker. Hvert år ble det delt ut et krus, med forskjellig motiv fra år til år. og et dikt.

Deltakerantallet har variert og statistikken viser en nedadgående trend. I fjor var det 150 deltakere, og tallene fra de foregående årene viser at det var en topp i 2018 med 626 deltakere. I 2015 var det eksempelvis 382 deltakere og i 2009 var det 491 deltakere.

Vefsn kommune har arrangert Fjelltrimmen i samarbeid med flere ulike frivillige, både organisasjoner og enkeltpersoner, samt næringslivet. I 2024 ville fjelltrimmen hatt 30-årsjubileum. Vefsn kommune har gjort en administrativ beslutning om at det tradisjonsrike arrangementet skal avvikles.

- Det er med tungt hjerte vi avvikler en lang turtradisjon. Arbeidet med fjelltrimmen er fordelt over flere ansatte i kommunen, men to av årsverkene som har hatt oppgaver knyttet til fjelltrimmen er fjernet i løpet av 2021. Vi har rett og slett ikke menneskelige ressurser til å prioritere dette, sier Anne-Marit Marken som leder enhet for folkehelse i kommunen.

Hun forteller at det blir utdeling og avslutning for 2021, men dato er ikke bestemt.

Administrative oppgaver

– Hva er det som gjør Fjelltrimmen ressurskrevende?

– En gjeng med frivillige, ledet av Roy Søfting, gjør en stor del av det praktiske arbeidet i forbindelse med Fjelltrimmen. De velger ut postene, lager turbeskrivelser og logger de nye postene med GPS. Det er takket være dem at vefsningene finner en postkasse ved hvert turmål og får se nye turer på fjelltrimprogrammet hvert år. De gjør en formidabel innsats, sier Trude Haaland folkehelsekoordinator i Vefsn.

Men det er flere administrative oppgaver som gjør dette ressurskrevende for kommunen:

– Alle formalitetene rundt arrangementet er kommunens ansvar. Vi må blant annet sørge for å ha grunneieravtaler på parkeringene og der postkassene står på samtlige av fjelltrimpostene. Videre må vi stå for oppdatering av turkart og trykking og mangfoldiggjøring av fjelltrimskjema., sier Anne-Marit Almås Marken.

- Deltakelsen synker

– Når en fjelltrimsesong er over skal alle turregistreringene gjennomgås. Det lages statistikk over aktiviteten på de ulike turmålene, deltakelse og aldersspredningen på deltakere. Det skal bestilles krus, premier skal kjøpes inn og det skal gjennomføres et arrangement som avslutning på hvert fjelltrim-år. Da må hallen rigges for dette. Når vi nå ser at Fjelltrimdeltakelsen er synkende, og ikke minst at det finnes andre liknende arrangementer, som eksempelvis Sommertrimmen, tenker vi at det finnes gode alternativer for de som ønsker turregistrering, sier Trude Haaland som legger til at Helgeland Friluftsråd vil videreutvikle TellTUR, registreringen for alle som ønsker å registrere fjellturer, sykkelturer eller helt nære turmål.

– Vefsn kommune ønsker å bruke ressursene vi har til rådighet til å tilrettelegging for flere, sier hun.

Bildeserie

Endelig klart for utdeling av Fjelltrimmen 2019 - se hvilke trimmere som ble gjort krus på

Les også

Gleder seg til nye turmål

Les også

Spreke Anne Marie (snart 80) tok alle postene på Fjelltrimmen: – Det skal være artig på tur

Kommentarer til denne saken