«Når vi døde (omsider) vågner»

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.En ny konfliktsak er under oppseiling mellom erkerivalene Vefsn og Rana. Denne gang gjelder striden bygging av et krematorium på Helgeland. Rana anklages nå for å ha stjålet vefsningenes klær mens de badet, for å si det med Jan P. Syse. Men i dette tilfellet har ikke vefsningene bare badet. Her er det snakk om både bad, badstu og påfølgende spabehandling før vefsningene fant det for godt å begynne å lete etter klærne sine. Bare for å oppdage at de var borte.

Vi har på denne plass ved flere anledninger skrevet om det vi har oppfattet som urent trav fra Ranas side. Og om det som er en utbredt oppfatning i en rekke helgelandskommuner, nemlig at Rana styrer etter slagordet «Skit i Helgeland, leve Rana». Mange, ikke minst i Vefsn, mener dessuten at Helgeland kunne kvittet seg med karakteristikken « Nord-Norges Balkan» dersom Rana hadde utvist litt mer samarbeidsvilje og vært villig til å dele goder med naboene

Det var ildsjeler i Vefsn som først lanserte planene om å bygge et krematorium for hele Helgeland i Mosjøen. Bakgrunnen for ideen, og deretter de konkrete planene, var at det ikke finnes et slikt tilbud på Helgeland. For folk som ønsker kremasjon for sine døde, er Bodø eller Steinkjer de nærmeste alternativene. Begge framstår som for langt unna, tungvint og ikke minst kostbart. En plassering midt mellom de to byene syntes derfor ideelt.

Etter det vi skjønner har det vært bred enighet på Helgeland om at regionen trenger et krematorium, og at det bør ligge i Vefsn kommune. 18 kommuner, altså hele Helgeland, skal angivelig ha samlet seg om en slik løsning. Men etter å ha beredt grunnen for bygging av et krematorium midt på Helgeland, har det hele stoppet opp. Dermed risikerer vi at et tilbud som bør ligge i Mosjøen, midt på Helgeland, atter en gang havner i Helgelands utkant.

Men denne gangen holder det ikke å skylde på at det er Rana som karrer til seg. Dette dreier seg snarere om at Vefsn ikke har klart å få ut fingeren. Rådmann Erlend Eriksen sier han ikke har noen fullgod forklaring på at prosjektet har blitt stående i stampe etter at kommunen overtok. Vi forventer imidlertid at han snarlig prøver å forklare hva som har skjedd, først og fremst overfor dem som i sin tid lanserte ideen og prosjektet.

Når ordfører Jann-Arne Løvdahl sier at det som har skjedd er «i kjent ranastil» er vi redd for at det slår tilbake på ham selv. For dette er ikke første gangen Vefsn anklages for å bli stående igjen på perrongen mens toget suser av gårde. Vefsns slagord er «ett steg foran». I denne konkrete saken må vi bare konstatere at de har vært altfor mange skritt bak.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken