En løs kanon på dekk

USAs president Donald Trump og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg under toppmøtet i Brussel torsdag.

USAs president Donald Trump og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg under toppmøtet i Brussel torsdag. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

USA-president Donald Trump sto som ventet i sentrum på torsdagens toppmøte i Nato.

DEL

KOMMENTAR Det var knyttet store forventninger til møtet og hvordan Trump skulle takle forholdet til de øvrige stats- og regjeringssjefene.

I sin debut kom Trump med kraftig verbal skyts mot de av alliansens medlemmer som ikke bidrar nok økonomisk. Bare fem av de 28 Nato-landene innfrir alliansens mål om å bruke to prosent av brutto nasjonalprodukt på forsvarsformål i 2024. USA må dermed ta en for stor del av den økonomiske belastningen.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

– Dette er ikke rettferdig overfor folket og skattebetalerne i USA. Mange land skylder massive pengesummer, tordnet USAs president i Brussel. Trump fortalte til pressen at han hadde vært «veldig, veldig direkte» overfor de andre medlemslandene om den «kroniske underfinansieringen». Ifølge Trump bør 2 prosent være et minimum. Hvis det hadde vært nivået for alle landene i år, ville alliansen hatt 119 milliarder dollar mer å rutte med.

– Det var et tydelig budskap fra en mann som liker å sende tydelige budskap, sa statsminister Erna Solberg til norsk presse i Brussel. Norge ligger midt på treet i denne rankingen og vil i år bruke 1,58 prosent av BNP på forsvarsutgifter. Det hører også med til historien at forliket om Forsvarets langtidsplan binder politikerne til å satse enda mer militært i årene framover. Vi bør også ta med at USAs forsvarsminister James Mattis ga ros til kollega Ine Eriksen Søreide (H) for den norske militære satsingen da de møttes 17. mai. Det faller nok i god smak i USA at Norge er i ferd med å investere i nye våpen som nettopp er etterspurt av Nato. Det gjelder kampfly, overvåkingsfly og ubåter.

Nato, Norge og verden er ikke tjent med en amerikansk president som verbalt er en løs kanon på dekk.

Torsdag ble det klart at Nato nå går inn som offisielt medlem av koalisjonen mot IS i Syria og Irak. Nato skal ikke bidra med kampstyrker. Dette er derfor mest et politisk symbol, siden alle Nato-landene allerede er med i koalisjonen. Men det kan bidra til å blidgjøre Trump, og det er viktig nok i seg selv. Det vakte stor oppmerksomhet og hoderysting da Donald Trump hevdet at Nato hadde gått ut på dato. Nå har han heldigvis gått langt i retning av å si at dette ikke er tilfelle. På den annen side har Trumps harde utfall paradoksalt nok ført til at «sinkene» i Nato skjerper seg. Nato, Norge og verden er likevel ikke tjent med en amerikansk president som verbalt er en løs kanon på dekk.

Det skuffer oss at Donald Trump ikke brukte anledningen torsdag til å feie all tvil til side. Han burde uttrykkelig ha understreket at USA står fast på alliansens kollektive forsvar, slik den er formulert i Nato-paktens artikkel fem. Her heter det at et angrep på ett Nato-land skal anses som et angrep på alle. Donald Trump er fortsatt ikke helt patent. Dessverre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags