Spennende innspurt

ØKT OPPSLUTNING: Roy Brubakk og Vefsn tverrpolitiske parti kan notere en framgang på 4,9 prosentpoeng siden forrige måling for tre uker siden. Foto: Rune Pedersen

ØKT OPPSLUTNING: Roy Brubakk og Vefsn tverrpolitiske parti kan notere en framgang på 4,9 prosentpoeng siden forrige måling for tre uker siden. Foto: Rune Pedersen

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Leder

Kommunevalget i Vefsn kan bli mer spennende enn på lang tid. En av årsakene er nykommeren Vefsn tverrpolitiske parti som kan bli tunga på vektskåla under valget. De kan komme til å avgjøre om hvorvidt Arbeiderpartiet skal styre den største kommunen i søndre del av Nordland de neste fire årene. Eller om det er klart for et skifte – for første gang i etterkrigstida.

Meningsmålinger er meningsmålinger, og de kan være ganske forskjellig fra valgresultatet. Men målingene gir i likhet med skolevalgene utvilsomt en pekepinn på hvor vinden blåser og ikke minst hvor sterk den er. InFact-målingen Helgelendingen presenterer i dag viser at det kan bli tilnærmet dødt løp mellom de borgerlige og såkalt sosialistiske partiene i Vefsn når stemmene er talt opp mandag kveld – ikke minst takket være VTP som på målingen er så godt som jevnstor med Frp som har gått litt tilbake siden forrige måling.

Dagens måling viser at Arbeiderpartiet går tilbake med to mandater sammenlignet med Helgelendingens måling i august. Det betyr at to mandater har gått fløyten på bare tre uker. Dersom meningsmålingen treffer, vil partiet bare få ni representanter i det nye kommunestyret. Det betyr at 20 representanter i det forminskete kommunestyret på bare 29 representanter, kommer fra helt andre partier – fra Frp på ytterste høyre fløy til et sterkt Rødt på motsatt side.

Mange ønsker å underkommunisere ideologienes betydning i lokalpolitikken. Tirsdagens duell mellom ordfører Jann-Arne Løvdahl og utfordrer Jørn Clausen viste imidlertid at det er klare forskjeller mellom hovedmotpolene i norsk politikk, også på lokalplan. Der Clausen vil slippe til private holder Løvdahl fast ved at tjenesteproduksjonen skal skje i kommunal regi. Og der Clausen vil krympe antall kommunalt ansatte, sier Løvdahl nei.

Det er ingen grunn til å ligge på latsida de siste dagene før valget. Det er meldt fint vær til helga, og dermed bør alt kunne ligge til rette for at mange velgere kan overtales med fagre løfter, kulepenner og ekstra gode vafler. Den viktigste jobben for de politiske frierne er imidlertid å overtale folk til å stemme. Det er først når valgdeltakelsen blir høy at folkets egentlige vilje kommer til syne.

Og det er faktisk demokratiets bærende ide.

Tirsdagens duell mellom ordfører Jann-Arne Løvdahl og utfordrer Jørn Clausen viste imidlertid at det er klare forskjeller mellom hovedmotpolene i norsk politikk, også på lokalplan.

Artikkeltags