Populære Listhaug

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Leder

Siv Jensen og Sylvi Listhaug er tydeligvis ikke helt på talefot. Det kunne vi fredag lese i VG, rett i forkant av Fremskrittspartiets landsmøte. Etter sigende skal det være et anstrengt forhold mellom Listhaug og Jensen, hvis vi skal tro anonyme kilder som har uttalt seg til VG. «Bare sprøyt», svarer de to i en felles tekstmelding.

Siv Jensen er Fremskrittspartiets ubestridte leder. Det var helt klart for oss som overvar Jensens tale til landsmøtet. Hun gikk «rett hjem» i salen. Samtidig er det et faktum at Sylvi Listhaug er populær, i partiet og blant folk flest. Det synes også helt tydelig at Listhaug har ambisjoner og er den mest aktuelle til å overta Frp-skuta når Jensen finner det for godt å mønstre av som kaptein.

Listhaug ville nok ha sagt ja til å bli nestleder i Frp nå dersom hun i år hadde blitt spurt av valgkomiteen. Men det ble hun ikke, for dagens nestledere, Per Sandberg og Ketil Solvik-Olsen, var begge villige til å ta en ny periode. Det spesielle er at både Sandberg og Solvik-Olsen har sagt nei til gjenvalg på Stortinget. Dermed vil de to nestlederne være nærmest «parkert» politisk dersom de borgerlige taper valget og Frp havner i opposisjon.

Sylvi Listhaug har derimot sagt ja til å stille på Stortinget, men er altså ikke funnet verdig til en plass i partiets ledelse ennå. Men hun kan bli nestleder neste år dersom det da er mer aktuelt. Slik vi forstår det, har Siv Jensen et ønske om å kunne bruke både Sandberg og Solvik-Olsen politisk bredt i årets valgkamp. Da holder det ikke at de er henholdsvis fiskeriminister og samferdselsminister. Vurderingen blant strategene i Frp er videre at Sylvi Listhaug uansett vil komme i fokus i valgkampen. For henne er det nok å være seg selv, pluss å inneha posten som innvandringsminister. Listhaugs popularitet er derfor et luksusproblem.

Sylvi Listhaug har en stil som har provosert samarbeidspartiene KrF og Venstre. Listhaugs ordbruk og takling av asylforliket irriterte statsminister Erna Solberg og skal ha skapt trøbbel for strategien som Siv Jensen hadde lagt. Jensen og Listhaug er begge sterke kvinner med ambisjoner for seg selv og partiet. Da sier det seg selv at de ikke kan være helt enige om ett og alt. Dragkamper om politikk og strategi vil alltid være der, på godt og vondt. Men det hører med til historien at det jo er nettopp Siv Jensen som har hentet Listhaug inn igjen i politikken, først som landbruksminister og nå altså som innvandringsminister.

Da Jensen og Listhaug fikk nyss om at VG hadde en konfliktsak på gang, rykket spindoktorene i Frp ut med brannbilen. Dagbladet beit på kroken og presenterte de to Frp-kvinnene nærmest som bestevenner, trillende med barnevogn sammen. Det var å bære ved til bålet. Ingen røyk uten ild, vil de fleste tro.

Artikkeltags