Man kan spørre seg om det er riktig at flyplasstilbudet og dermed folks liv og helse på Midt-Helgeland skal settes på spill for at folk i Rana skal få billige sydenturer til Spania med Norwegian?

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Samtlige 12 ordførere på Midt- og Sør-Helgeland ber i et brev til transport- og kommunikasjonskomiteen og de parlamentariske lederne på Stortinget, ber om at «alles» løfter om at flyplassen i Mosjøen ikke skal legges ned, skrives tydelig inn i Nasjonal Transportplan 2018–2029. I det samme brevet oppfordres det også til å fjerne formuleringa i forslaget til Nasjonal Transportplan som omhandler bruk av lokale midler for å starte bygging av storflyplass i Rana nå.

I brevet til stortingspolitikerne argumenterer de 12 ordførerne på en saklig og god måte for sitt syn. De gir uttrykk for en ektefølt bekymring dersom løftene om videre eksistens av flyplassene i Sandnessjøen og Mosjøen kun står ved lag inntil konsekvensene av flyplassprosjektet i Rana kommer for en dag. De poengterer også hvor viktig det er for folks liv og helse at tilbudet om ambulansefly skal bestå i framtida.

Det er klar tale fra 12 av ordførerne i de 18 helgelandskommunene. Tidligere har både Kjell Idar Juvik (Ap), Eirik Sivertsen (Ap), Nikolai Astrup (H) og Abid Raja (V) vært tydelige på at flyplassen i Mosjøen skal bestå selv om Hauan bygges. Fra før har Frp vært tydelig i samme sak. Da må det være uproblematisk at man i transportplanen som skal behandles i Stortinget i juni, skriver dette inn på en klar måte. Transport- og kommunikasjonskomiteen bør også ha mot nok til å fjerne formuleringen om at byggingen av ny storflyplass ved bruk av lokale midler, fjernes. En slik formulering vil låse framtidige regjeringer på en helt uakseptabel måte.

Sist fredag brakte også NRK nyheten om at Norwegian-sjef Bjørn Kjos nå vil lande på en eventuell ny storflyplass i Rana. I artikkelen mener Kjos at det enkleste kanskje er å satse på Spania. Forretningsmannen Kjos vet ganske sikkert hva han snakker om, og vokter seg vel for å forlove seg. Utsolgte charterfly til Syden er god butikk, i motsetning til halvfulle rutefly.

I denne sammenheng kan det være på sin plass å ha med seg brevet fra de 12 ordførerne. Her poengterer de at det er uakseptabelt at en idé om billige flybilletter og billige sydenturer for Rana-regionen skal legges til grunn for vedtak som kan resultere i at befolkningen på Midt-Helgeland får et redusert helsetilbud ved at de mister tilbudet om ambulansefly. Noe som skjer dersom flyplassene i Sandnessjøen og Mosjøen legges ned for å sikre passasjerer nok til prosjektet i Rana.

Det er altså dette Stortinget til syvende og siste skal ta stilling til. Man kan spørre seg om det er riktig at flyplasstilbudet og dermed folks liv og helse på Midt-Helgeland skal settes på spill for at folk i Rana skal få billige sydenturer til Spania med Norwegian?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags