Gå til sidens hovedinnhold

Posten ønsker nytt regime: - Mange deler av Helgeland har dårlig tilgang til internett

Artikkelen er over 3 år gammel

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Posten vil endre ombæringa av post fra dagens fem dager til tre dager i uken. Endringen skal gi innsparing i milliardklassen. Begrunnelsen for ønske om endring er den store nedgangen i postforsendelse og særlig brevpost. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen mener digitale løsninger representerer et godt alternativ, enten det gjelder brevpost eller aviser.

Det er mange gode argumenter for at Posten nå ønsker å ta ytterligere grep for å redusere kostnadene. Samtidig innebærer endringen at anslagsvis 3.000 postansatte står i fare for å miste jobben dersom endringen blir en realitet. Samferdselsdepartementets ønske er at endringen skal gjennomføres fra 2020.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen mener utviklingen digitale løsninger og internett nå er kommet så langt at de representerer et meget godt alternativ til det klassiske brevet i frankert konvolutt, levert av postbudet. Den samme oppfatningen har han om aviser som han mener meget godt kan leses digitalt.

Statsråden har rett på mange områder. Men han glemmer ett viktig faktum: For store deler av Norge har for dårlig eller ingen tilgang til internett. Det gjelder også mange områder på Helgeland. Nok en gang legges det opp til en nasjonal endring tilpasset byene. Taperen er de som bor på landsbygda, utenfor bysentraene. Det virker som dette er forhold politikere og byråkrater i Oslo-gryta ikke forstår, eller ikke vil forstå.

Post er en samfunnspilar på linje med telefoni og strøm. Når tilbudet endres og skal kompenseres av nye løsninger, må det være et minstekrav at nye løsninger faktisk er på plass og fungerer – for alle. I motsatt fall får vi et rangeringssamfunn som består av folk i byene som har tilgang til det de ønsker å ha tilgang til via internett, og de som har tilgang av og til, har dårlig tilgang eller er uten internett.

Det er vanskelig å akseptere en samfunnsutvikling som ikke inkluderer hele nasjonen. At endringen i postombæringa er riktig for Posten, er det neppe noen tvil om. Men en slik dramatisk endring må ikke skje uten at andre løsninger faktisk er på plass – for alle. Bevilgningene til internettutbygging ble avspist med beskjedne 150 millioner kroner i årets statsbudsjett. Det er en skam all den tid endringer som den Posten står overfor kommer med hurtigtogsfart.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen har vist seg som en handlekraftig statsråd med gjennomslagskraft i regjeringsapparatet. Tida fram til endringene i postombæringa er en realitet må brukes til å sikre at områder som i dag har dårlig eller er uten internett, faktisk får på plass fullverdige løsninger. Det bør være et minstekrav.

Kommentarer til denne saken