Utvidet horisont

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerHelgeland Sparebank har unnagjort signingsferden og har de siste ukene spredd det glade budskap over hele regionen: Helgeland går så det koster og er motoren i Nord-Norges næringsliv. Glem Tromsø – det er på Helgeland det skjer, understreket Erlend Bullvåg da han presenterte Helgeland Sparebanks magasin Horisont Helgeland sammen med administrerende direktør Hanne Nordgaard.

Tallene levner ingen tvil om at Helgeland går godt, ei heller at havbruk går aller best. Sektoren har hatt en eventyrlig omsetningsvekst på hele 40 prosent de to siste årene. Det er ventet at sektoren kommer til å vokse ytterligere i årene som kommer ettersom det nå arbeides knallhardt for å finne løsninger på de biologiske utfordringene, les: lakselus. Næringen har sammen med metallindustrien utviklet seg til å bli helgelandsøkonomiens grunnfjell.

Selv om havbruk øker mest, er det fortsatt industri, bygg og anlegg som sysselsetter flest og har størst omsetning. Når Klondike-begrepet trekkes fram for å karakterisere stemninga på Helgeland, er det ikke minst på grunn av forventningene til det som skal skje i årene framover. Det skal graves og bygges over en lav sko. Veier, signalbygg og mer kraft. I tillegg skal gassgiganten Aasta Hansteen settes i drift.

Men selv om temperaturen er høy og stemningen på topp, er ikke himmelen uten skyer. Folk strømmer ikke akkurat til Helgeland selv om det er ledige jobber både for den ene og den andre. I løpet av de to siste årene har det blitt 557 færre under 20 år i regionen. Mange av dem som drar for å ta mer utdanning kommer ikke tilbake. Det må i årene som kommer arbeides knallhardt for å snu denne trenden. Bare slik kan Helgeland selv bidra til å sikre sin egen framtid.

Helgeland Sparebank tar denne utfordringen på alvor. Det er prisverdig. I Horisont Helgeland har de dybdeintervjuet i alt åtte ungdommer. De unge legger ikke skjul på at de har trua på Helgeland, og flere gir uttrykk for at de setter pris på å bli sett, samt å få utfordringer både i arbeid og fritid. Hvordan løfte Helgeland inn i framtida, er ett av spørsmålene de unge har fått.

Ett av svarene lyder rett og slett: «Jeg tror mye hadde falt på plass dersom vi bare kommuniserte ordentlig med hverandre på tvers av kommunene». Det er et godt svar som går rett til kjernen i det mange oppfatter som det største hinderet for enda større vekst og velstand på hele Helgeland. Tida har etter hvert blitt overmoden for å la handling følge prat. Så raskt som mulig.

Artikkeltags