Gå til sidens hovedinnhold

«Nesten daglig blir vi minnet om hvor lav terskelen er blitt før nettaktivitet går over fra uskyldig kommentering til direkte sverting og uthenging»

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Torsdag i forrige uke hadde elevene på Granmoen skole besøk av «Bruk Hue» som er Norges største skoleturne mot nettmobbing. Gjennom skoledagen ble de mørke sidene ved stadig økt bruk av sosiale medier satt på dagsordenen. Målet var å forebygge nettmobbing gjennom engasjement og bevisstgjøring.

Flere skoler i Vefsn og mange elever, foreldre og lærere har vært med på dette opplegget og kampanjen har høstet stor anerkjennelse for sitt arbeid. «Bruk Hue» har siden 2009 hatt over 1.000 skolebesøk og snakket med 250.000 barn og 50.000 foreldre om digital mobbing og nettvett. Målet er å bekjempe digital mobbing blant barn og unge.

Det er på alle måter et prisverdig og helt nødvendig arbeid som drives gjennom denne kampanjen. Nesten daglig blir vi minnet om hvor lav terskelen er blitt før nettaktivitet går over fra uskyldig kommentering og saklig debatt til karakterisering av personer og direkte sverting og uthenging. Målet er utelukkende å såre de som tilfeldigvis blir uthengt.

Særlig barn og ungdom er utsatt for denne typen ulovlig virksomhet. Alt fra kommentarer på ulike sosiale plattformer til utlegging av kompromitterende videoer synes å få en lavere og lavere terskel. Det er særdeles viktig at unge mennesker får tilstrekkelig kunnskap og at man på denne måten kan forebygge at slik aktivitet bare øker i omfang.

Men det er dessverre ikke bare barn og ungdom som hengir seg til usmakelig mobbing på sosiale medier og i andre digitale nettverk. Også mange voksne, de som skulle være gode rollefigurer, opptrer med forbausende liten innsikt når de av rent ondsinn hengir seg til karakteristikker som i beste fall er i grenseland for hva som er tillatt. De framstår dermed som gode læremestre. For hvorfor kan ikke vi gjøre det når foreldrene våre gjør det?

Sosiale medier i alle fasetter kan man mene mye om. For mange har de en åpenbar funksjon for å informere om, invitere til og holde kontakt med. Men sosiale medier kan lett bli et uhyre med svært mange hoder og som gjør enkeltmennesker nærmest er forsvarsløse.

Det er på alle måter bra at man bruker tid, penger og menneskelige ressurser for å bevisstgjøre barn og ungdom. Men også vi som voksne mennesker bør gå noen runder med oss selv. Om hva vi skriver, hva vi legger ut og hvordan vi omtaler andre. Først når voksengenerasjoner framstår som gode rollemodeller skal vi ha ambisjoner om at unge mennesker kommer etter. Alle burde starte sin egen «Bruk Hue» kampanje.

Kommentarer til denne saken