«I neste omgang føler vi oss sikre på at laksefiskere vil få gode muligheter for å boltre seg i det som kan bli et nasjonalt lakseeldorado»

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det legges opp til et strengt regime for å hindre ulovligheter i elvene i Vefsn som er behandlet for gyrosmitte og som nå nærmer seg friskmelding. Styreleder i Vefsnlaks, Jim Nerdal, mener fiskere som bryter fiskeforbudsgrensene skal anmeldes for miljøkriminalitet. Det bør ikke forundre noen at regimet for fiske i Vefsna, Fusta og Drevjaelva blir langt strengere enn hva tilfellet har vært tidligere.

– Vi definerer tjuvfiske som miljøkriminalitet. Jeg oppfordrer alle som ser fiskere som fisker uten å ha godkjent gul vest på seg om å anmelde forholdet. Alle som fisker i fiskeforbudssonen fisker ulovlig, sier styreleder i Vefsnlaks Jim Nerdal til Helgelendingen. De som bærer gule vester med godkjent merking er personer som er engasjert av Veterinærinstituttet for å drive prøvefiske i elvene.

Styrelederens oppfordring er helt på sin plass. De tre store elvene i Vefsn, med Vefsna som selve dronningen, er behandlet for gyrosmitte. Det er brukt nærmere 200 millioner kroner på behandlingen. Faren for resmitte vil alltid være til stede. Å fiske ulovlig er uakseptabelt, uansett. Å fiske ulovlig i elever som fortsatt er under behandling skal avstedkomme kraftige reaksjoner.

Det er også nye fiskeforbudsgrenser, og det er opp til fiskerne selv å holde seg orientert om hvor disse grensene går. Å skylde på uvitenhet kan umulig være formildende. Det er helt nødvendig å praktisere et meget strengt regime for å sikre en solid laksestamme.

I neste omgang føler vi oss sikre på at laksefiskere, uavhengig hvor de kommer fra og størrelsen på lommeboka, vil få gode muligheter for å boltre seg i det som kan bli et nasjonalt lakseeldorado.

Prøvefiske som så langt er gjennomført viser svært oppløftende resultater. Fra offisielt hold beskrives resultatene som gode. Fra mer uoffisielt hold betegnes situasjonen som et eventyr med svært mye fisk i elvene. Trolig åpnes det for fiske fra fiskesesongen 2018.

For å sikre at behandlingen og gjenoppbyggingen blir vellykket er det helt nødvendig å slå kontant ned på lovbrudd. Det skulle bare mangle.

Bystranda

Vi jubler for bystranda med eksotisk sand fra selveste Lofoten. Kan det være en ide å bestille for sol fra Middelhavet i samme slengen?

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken