«Politikk er også å lytte til det folk mener i slike viktige spørsmål»

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Ett eller to sykehus

Leder Stortingsrepresentant og helsepolitisk talsperson for Senterpartiet, Kjersti Toppe, vil ikke skrote tosykehusmodellen på Helgeland. Argumentasjonen minner litt om Ole Brumm: Ja takk, begge deler. For det kan neppe være pasientene som skal nyte godt av et kompetent og sterkt fagmiljø som gjør at hun fortsatt vil ha en slik modell med i den videre prosessen.

Under folkemøtet i Sandnessjøen torsdag kveld la hun også vekt på at sykehusstruktur ikke bare er fag og et godt tilbud til pasientene som er med og legger føringer for den endelige beslutningen. –Sykehusstruktur er også politikk, understreket hun.

Da kan det være på sin plass å minne Toppe om at politikk også er å lytte til det folk mener i slike viktige spørsmål. 12 ordførere på Helgeland har samstemt gitt uttrykk for at ett sentralt plassert sykehus for hele regionen er den beste løsningen. Det vil sikre et bærekraftig og kvalitativt godt spesialisthelsetilbud til alle som bor på Helgeland. En tosykehusmodell er ikke bærekraftig verken når det gjelder økonomi eller kvalitet på behandlingstilbud fordi regionen i sum har for få innbyggere.

Det beste som kan sies om ressursgruppas arbeid er at de ikke er i tvil om at den beste sykehusløsningen for Helgeland er ett felles sykehus. Den samme anbefalingen har et samlet fagmiljø kommet med. I tillegg er dette en modell et flertall av innbyggerne i regionen støtter. Når Kjersti Toppe da løfter fram tosykehusmodellen ser ikke noen annen grunn for det enn at hun frykter debatten rundt sykehusstruktur og at partiet må ta et valg som kan påvirke velgeroppslutningen. Det kan neppe være hensynet til pasientene som veier tyngst.

Hun understreker også at helseforetaksloven sier at det er Stortinget som behandler saker som blant annet dreier seg om nedlegging av sykehus, dersom et flertall ønsker det. Det er bra og på alle måter riktig. Men det må ikke forhindre at man leter etter den beste løsningen når framtidas sykehusmodell skal utformes.

Vi tror politikerne på storting og i regjering bør lytte nøye til argumentasjonen flertallet av helgelandskommunene framfører. Det vil aldri bli enighet om en sykehusmodell for regionen. Da er det viktig at politikerne lytter til det flertallet ønsker. Det kalles gjerne for demokrati.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken