Kulturhovedstaden: «Helt riktig at det nå stilles krav til hvordan flere hundre millioner offentlige kroner skal brukes»

Av
DEL

LederNordland fylkeskommune og Bodø kommune er på rundreise i fylket for å samle støtte til Bodø som kandidat til å bli europeisk kulturhovedstad i 2024. Det fokuseres sterkt på at dette er et nordlandsprosjekt. Foreløpig er det uklart hva som skal gjøre dette prosjektet med en kostnadsramme på flere hundre millioner kroner, til et kulturløft for hele fylket.

Mandag var Geir Knutsson fra Nordland fylkeskommune og Arne Vinje fra Bodø kommune i Mosjøen for å informere om arbeidet med Bodøs kandidatur. Ifølge de to er dette tidenes anledning til å være med på et langsiktig kulturløft for hele Nordland. Ordfører Jann-Arne Løvdahl mener hele fylket vil tjene på at Bodø blir europeisk kulturhovedstad i 2024, og peker på at dette vil bli et løft for kulturlivet og at det ligger mye god markedsføring i prosjektet.

Slik vi forstår det videre arbeidet utfordres nå nordlandskommunene til å komme med innspill på prosjekter som kan bli en del av Bodø som kulturhovedstad. Foreløpig er det uklart hvilke kriterier som legges til grunn for de ulike delprosjektene rundt om i fylket, og hvem som skal vurdere substansen og verdien av dem. Det legges flere hundre millioner kroner i potten. Men ut over det synes kulturhovedstadsprosjektet så langt å være noe diffust.

Bodø som europeisk kulturhovedstad i 2024 er utvilsomt et viktig prosjekt for Bodø. Det vil profilere byen sterkt og gi den status i kampen om arrangementer og i tillegg gjøre den enda mer attraktiv for tilreisende. Målet for Nordland fylkeskommune er å gjøre kulturhovedstadsprosjektet til et løft for hele fylket. Det er et edelt motiv. Men vi tror det vil være særdeles krevende.

Nordland er et langstrakt fylke der det kreves betydelig innsats for å få alle med. Det er behov for et stort informasjonsarbeid for å gjøre dette til noe for folk flest, og ikke en aktivitet framtredende politikere kan sole seg i glansen av. Etter vårt syn er det også helt riktig at det nå stilles krav til hvordan flere hundre millioner offentlige kroner skal brukes. Det vil være feil dersom disse midlene først og fremst går til økt aktivitet i Bodø kommune.

Vi har tidligere uttrykt skepsis til kulturhovedstadsprosjektet fylkeskommunen og Bodø kommune står bak. Så langt har vi ikke funnet argumenter som tilsier at skepsisen må gjøres til skamme. Vi håper prosjektet raskt vil anta konkrete former slik at folk flest skjønner hva dette dreier seg om. I motsatt fall frykter vi en kulturell krasjlanding som vil virke mot hensikten om å legge til rette for og bidra til å bygge kulturlivet i hele fylket.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags