«Det framstår ikke som særlig rasjonelt å ha varetektsfengsel i Mosjøen og hovedrettsted på Mo»

Av
DEL

Det store rettsranet

Leder

Valgvinden hadde ikke før stilnet, og Senterpartiet feiret sin største valgtriumf noensinne, før neste omdreining i sentraliseringsspiralen åpenbarte seg. Denne gang er det Domstolkommisjonen som anbefaler at dagens 60 tingretter reduseres til 22. På Helgeland er planen å slå sammen Brønnøy-, Alstahaug- og Rana tingrett til Helgeland tingrett som – vi hadde nær sagt selvsagt – får sitt hovedrettsted på Mo.

Det er knapt noen overraskelse at Domstols-administrasjonen støtter kommisjonen som har arbeidet i to år med rapporten som ble overlevert justisministeren tirsdag. Domstoladministrasjonen har tidligere antydet og til dels arbeidet aktivt for at tingretter bør slås sammen. For drøyt fire år siden ble administrasjon av Alstahaug tingrett de facto lagt til Mo. Allerede da ante mange hva som ville komme. Flere ga også uttrykk for det, men talte for døve ører.

Det er vanskelig å se en rasjonell begrunnelse for grepet Domstolkommisjonen nå tar. Bedre muligheter for å rekruttere fagfolk er bare ett av flere argumenter som har blitt brukt. Det samme argumentet brukes i sykehusdebatten uten at det i særlig grad blir dokumentert ut over god gammeldags synsing. Vi for vår del vil påpeke at grepet som nå tas vil føre til utstrakt reisevirksomhet for alle rettsaktører, både de som skal dømme eller bli dømt. Hva lettrekrutterte jurister mener om det, gjenstår å se.

Helgelands eneste fengsel er ikke stort og ligger i Mosjøen. Det framstår ikke som særlig rasjonelt å ha varetektsfengsel i Mosjøen og hovedrettsted på Mo. Alternativet er å bruke rettslokalene som finnes i Mosjøen og tilreisende jurister og dommere. All erfaring tilsier at lange pendleravstander er drepen dersom man ønsker å beholde ansatte som lett har latt seg rekruttere til en dommerjobb.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet har ifølge Kommunal Rapport allerede varslet kamp i Stortinget om rettsranet. Regjeringspartner Kristelig Folkeparti har i tillegg gjort det klart at det er uaktuelt å støtte massenedleggelser av tingretter. Sven Marius Urke, leder i Domstoladministrasjonen, advarer på sin side mot at saken gjøres til gjenstand for et politisk spill.

Saken som føyer seg pent inn i rekken av det som har skjedd i Sandnessjøen og på Nesna, og bør absolutt tas opp politisk. Med full kraft. Det er nok nå.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags