Avfallsordning under press

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerSøndre Helgeland miljøverk (SHMIL) sin ordning med utvidede åpningstider og levering av skrot og skrammel fra private er under press. Årsaken er at næringsdrivende utnytter systemet og leverer næringsavfall som privatpersoner, og dermed slipper å betale. Næringsdrivende som utnytter ordningen burde skamme seg. De bør snarest ta seg på tak og levere sitt næringsavfall på lovlig måte.

I mai i år innførte SHMIL ordningen der private kan levere husholdningsavfall uten å betale gebyr for hver levering. Hele hensikten med ordningen var å gi et bedre og mer tidsriktig tilbud om levering av avfall. I tillegg var noe av motivasjon å sikre seg at dette avfallet ble levert til et godkjent mottak og ikke havnet på villfyllinger. Samtidig med at ordningen ble innført, utvidet også SHMIL åpningstidene slik at det ble mulig å levere avfall på lørdager.

Tilbudet er svært godt mottatt, og det har tidvis vært lange køer på mange gjenbruksstasjoner for å kunne levere avfall. Ordningen har vært en suksess. Den har ganske sikkert bidratt til å redusere både problemet med villfyllinger og brenning av søppel. Det er et tidsriktig og miljøriktig tilbud svært mange har benyttet seg av.

Da er det svært skuffende at mange næringsdrivende, så mange som 20–30 virksomheter, utnytter systemet og leverer næringsavfall under dekke av å være privatpersoner. Det gjør ikke saken bedre at noen konsekvent leverer på lørdager fordi SHMIL har engasjert ungdommer for å være verter på mottaket. De har ikke den samme muligheten som fast ansatte til å påtale folk som leverer under falskt flagg.

Styreleder Stig Høyvik bruker som eksempel overfor Helgelendingen næringsdrivende som fakturerer privatpersoner for levering av søppel, og som samtidig utnytter ordningen for å levere det samme avfallet gratis. Det er kynisk og helt uakseptabelt.

SHMIL prøveordning med levering av «gratis» avfall for husholdninger er en suksess og et flott tilbud. Da er det svært beklagelig at hele ordningen står i fare fordi noen næringsdrivende har frekkhetens nådegave og utnytter systemet til egen vinning. De det gjelder burde skamme seg, og vår oppfordring er at de umiddelbart avvikler sin praksis og innretter seg de lover og regler SHMIL har.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags