Gå til sidens hovedinnhold

Kommunens egenmelding

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Som en del av opplæringa fikk lokalpolitikerne en grundig gjennomgang av de ulike sektorene da de var samlet til skolering sist mandag. Vefsn kommune er en nasjonal gjennomsnittskommune. De største utfordringene ligger innen skole og økonomi. Her må det tas omfattende grep for å snu en utvikling som går i feil retning.

Det er en åpenbar sammenheng mellom for høy lånebelastning og skolesektoren. Det kan virke som man lever med en form for forundring innen lokalpolitiske kretser når det ikke leveres bedre resultater i skolesektoren. Ordfører Jann-Arne Løvdal setter ord på det når han sier at kommunen bruker for mye penger på skole, men leverer for dårlig. Og samtidig viser til den store satsingen på nye skolebygg de siste årene.

Gjennom de siste årene har det vær gjennomført et historisk løft for å renovere skoler og bygge nye skoler. All ære til politiske beslutninger som har ført til dette løftet. Samtidig må man være klar over at realiseringen av nye skolebygg er gjennomført ved å pådra seg mer gjeld. På denne plass har vi gjentatte ganger påpekt det faktum at det ikke er noen sammenheng mellom flotte skolebygg og resultatene grunnskolen leverer i form av velkvalifiserte og kunnskapsrike elever. Uavhengig av flotte fasader er det innholdet i skolen som er avgjørende.

Vårt håp er at situasjonen for skolesektoren ikke fører til kjappe løsninger som å fjerne ressurser som skal gi godt innhold og dermed skape resultater. Behovet for tilstrekkelig lærerkapasitet er større nå enn noen gang. Det er lærerne som gjennom sin profesjon skaper det innholdet som skal gi gode resultater. Vi tror ikke benchmarking er den metodikken som best kan bringe grunnskolen i Vefsn høyere opp på lista. Her bør man heller dyrke god ledelse og sikre forankring av felles mål for hele sektoren blant alle ansatte. Først da kan man løfte seg fra den begredelige 349.-plassen.

Samtidig bør man gjøre en kommunalpolitisk øvelse som heter prioritering. For politikk handler om prioritering. Det får man ikke alltid opplevelsen av. Sist åpenbart gjennom å fastholde beslutningen om en ny stor kommunal barnehage i Andås, finansiert med nye låneopptak. Dette er et prosjekt som allerede før byggestart har sprukket med et betydelig antall millioner kroner. Det i en situasjon der denne typen prosjekter kan overlates til private, alternativt at kommunen bruker ledig arealer i eksisterende skolebygg til barnehage.

Det er prisverdig at politikerne får et usminket bilde av situasjonen i kommunen. En felles realitetsorientering er ofte et godt utgangspunkt for å handle. Så gjenstår det å se hvilken medisin politikerne foreskriver pasienten. Det krever kløkt å finne de beste grepene for å bedre resultatene i skolesektoren og samtidig få kontroll på gjelda. Kommunen har fortsatt styringsfart. Det er et godt utgangspunkt.

Kommentarer til denne saken