«Nærpolitireformen, kommunereformen og regionreformen er alle gigantiske sentraliseringsprosjekt svært mange velgere ikke ser hensikten med»

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Senterpartiets eventyr vil ingen ende ta. I meningsmålingen InFact har utført for Helgelendingen og de andre Amedia-avisene i Nordland fosser partiet fram og får en oppslutning på 19,9 prosent i Nordland. Det er en økning på 13 prosent i forhold til valgresultatet for fire år siden og ville gitt to stortingsmandater fra fylket.

Senterpartiet opplever eventyrlig framgang også på nasjonale målinger. Man kan spørre seg hva som gjør at et parti som ved forrige valg fikk 6,9 prosent av stemmene i Nordland, øker til 19,9 på Helgelendingens ferske meningsmåling. Mye tyder på at partiets seiersgang på meningsmålingene er det nærmeste man kommer en protest mot de fire siste årenes historiske sentralisering. Uavhengig av hva statsråder og partipolitikere sier. Både nærpolitireformen, kommunereformen og regionreformen er alle gigantiske sentraliseringsprosjekt svært mange velgere ikke ser hensikten med.

Samtidig oppleves det slik at distriktene utarmes enten det gjelder fiskeri, samferdsel, kommuneøkonomi eller på andre områder. Reformene er kanskje populære i sentrale strøk. Men det norske samfunnet er et desentralisert samfunn der folk bor og skaper verdier i distriktene. Når det oppleves som om man ikke blir hørt eller prioritert i tilstrekkelig grad, er ikke den politiske lojaliteten større enn at man velger et alternativ som oppleves som bedre. Det er dynamikken i et demokratisk samfunn.

Protest eller ikke. Senterpartiets framgang kommer som et resultat av en kontinuerlig opposisjon mot sittende regjerings politikk. Så påtar partiet seg et betydelig ansvar dersom de skulle havne i regjeringsposisjon etter høstens valg. Det blir særdeles spennende å se om de er i stand til å levere i tråd med sine løfter dersom de blir en del av en ny regjering.

Samtidig som Sp fosser fram, blør Frp med en tilbakegang på denne meningsmålingen på 8,8 prosent. Dersom dette skulle bli resultatet etter valget, vil dagens to mandater i så tilfelle bli redusert til ett. Det er vanskelig å knytte endringen til spesifikke saker utover sentraliseringsreformene. Dette dreier seg til syvende og sist om å ta hele landet i bruk. Stadig flere ser at dagens blå regjering med Frp i spissen, ikke mestrer den oppgaven.

Høstens valg blir en thriller. For en ting er Senterpartiets seiersgang på meningsmålingene. En helt annen ting er hvem som kan tenkes å samarbeide med hvem. Her er det flere mulige alternativer. Dersom ikke Arbeiderpartiet og Senterpartiet sammen får flertall, er det en offentlig hemmelighet at det jobbes aktivt for å få Kristelig Folkeparti med på laget.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken