Om Coop Helgeland: «Et resultat på 11,5 millioner kroner av en omsetning på en milliard er ikke imponerende og ikke tilstrekkelig for å sikre en utvikling for framtida»

Av
DEL

Samarbeid sørover

LederCoop Helgeland ser nå mot Coop Midt-Norge for å finne en fusjonspartner. Årsaken er at samtalene både med Coop Sør-Helgeland og samarbeidet med Coop Nordland havarerte. Sonderingene mot Coop Nord i Tromsø har heller ikke ført fram. Derfor søker samvirkelaget nå mot sør. Det er helt greit, all den tid Coop Helgeland konkluderer med at de ikke kan møte framtida alene og at målet er å opprettholde dagens butikkstruktur.

Det har gjennom flere år vært dialog og konkrete samtaler med tanke på å finne fram til en fusjonsløsning for Coop Helgeland. Kongstanken til administrerende direktør Per Brochmann var i utgangspunktet en sammenslåing med Coop Sør-Helgeland. Den løsningen havarerte da samvirkelaget på Sør-Helgeland valgte Coop Nordland som fusjonspartner, uten at Coop Helgeland ble invitert inn. Det er sannsynlig å tro at førstevalget til Coop Helgeland har vært en Nordlands-løsning.

Det faktum at samtalene ikke førte fram og at Coop Helgeland ikke ble invitert inn i fusjonsdiskusjonene, har gjort at styret i Coop Helgeland har besluttet å gå mot Trøndelag. Coop Midt-Norge har en sterk posisjon i sin region med en omsetning på 5,6 milliarder kroner, over 2000 ansatte og et resultat på 272 millioner kroner. Til sammenlikning har Coop Helgeland en omsetning på en milliard kroner, 353 ansatte og et resultat på 11,4 millioner kroner.

Det bør ikke overraske noen at Coop Helgeland søker seg inn i et større fellesskap. Dagligvarebransjen er under et svært sterkt press der marginene er svært små. Det gjør at både volum og omsetningstakt må økes. Et resultat på 11,5 millioner kroner av en omsetning på en milliard er ikke imponerende og ikke tilstrekkelig for å sikre en utvikling for framtida.

Da Per Brochmann overtok som administrerende direktør i Coop Helgeland i juni 2012 var det et samvirkelag på randen til katastrofe. I de senere årene er minus snudd til pluss, butikkstrukturen betydelig revidert og de ulike konseptene strømlinjeformet. Men det alene er ikke nok for å kunne møte framtidas utfordringer på en god nok måte. Det har styret innsett.

Vi tror en eventuell fusjon med Coop Midt-Norge vil bidra til å trygge arbeidsplasser og butikkstruktur på Helgeland. De som kan bli sterkest berørt er dagens ledelse i Coop Helgeland, men med en regionorganisering vil det uansett være behov for noen av dagens lederfunksjoner. For eierne vil mulighetene til påvirkning bli redusert. Likevel tror vi at en fusjon vil slå positivt ut fordi vi også i framtida vil ha et sterkt samvirkelag på Helgeland.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags