«Mosjøen bør profilere seg som den grønne byen»

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Spenstig om ny industri

LederMosjøen og omegn næringsselskap (MON) jobber med et konsept som kan innebære etablering av en stor batterifabrikk på det nye næringsarealet i Holandsvika. Arbeidet er på alle måter spenstig. Det er grunn til å rose MON for at de tar nye initiativ, og ikke minst at de tør snakke om det.

Etableringen av en ny batterifabrikk som skal produsere batterier til biler og båter er et langsiktig prosjekt. Likevel er det særdeles spennende fordi elektrisitet er erstatteren for fossilt drivstoff. Etter hvert som teknologien utvikler seg vil behovet for batteriproduksjon skyte fart. I tillegg er det grønne skiftet uomtvistelig. MON har allerede etablert kontakt med nasjonale nettverk som er tett på industriutvikling generelt og grønn industri spesielt. Dette er nettverk som har inngående kunnskap om internasjonale trender, og som har et bredt samarbeid utenfor landegrensene.

Som i utviklingen av alle industrielle prosjekt må det jobbes langsiktig. Etter hvert som elektrisitet utvikles som en attraktiv energikilde til biler, båter og etter hvert fly, vil behovet for produksjon av batterier øke betydelig. Ifølge Innovasjon Norge foreligger det planer om bygging av åtte til ti batterifabrikker i Europa. To av dem bør bygges i Norge, og den ene av dem i Holandsvika.

Mosjøen bør profilere seg som den grønne byen. Regionen har allerede en betydelig produksjon av grønn energi gjennom vannkraft. Vindkraftverket på Øyfjellet vil forsterke den grønne profilen. Alcoas aluminiumverk i Mosjøen produserer verdens mest miljøvennlige aluminium, og vil forsterke denne profilen etter hvert som en større andel av kraftleveransene kommer fra vindkraftverk. I tillegg er Holandsvika et logistikk-knutepunkt for transport til sjøs, på bane eller vei. Ulempen er at avstanden til primærmarkedene er stor.

Dette er et gigantisk prosjekt for MON. Skal arbeidet ende med suksess kreves det både utholdenhet, nettverksbygging og kontinuerlig jobbing for å videreutvikle og profilere regionen, byen og næringsarealet. I tillegg til norske utviklingsmiljøer har MON etablert kontakt mot svenske kompetansemiljø. Det er viktig ikke minst for å spisse planene og å gi dem en form og et innhold som framstår som attraktivt for utenlandske investorer.

Det er all grunn til å rose næringsselskapet for initiativet. For lokalsamfunnet og regionen er det viktig at MON er åpen om planene. Det bidrar til entusiasme og kan inspirere til spenstig tenking også rundt andre prosjekter. Det er det som er grunnlaget for all innovasjon.

Nå er det viktig at arbeidet med etableringen av næringsområdet går videre i høyt tempo. Det er en investering for framtida. Parallelt med dette må MON jobbe intensivt for å videreutvikle batterifabrikk-konseptet. Uansett utfall vil det bidra til kunnskap, kontakter og nettverk som vil gi lokalsamfunnet nye muligheter for å tiltrekke seg ny industri.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags