«Kanskje hadde statsinstitusjonen vært bedre tjent med å tenke på dyras ve og vel og gått med på en videreføring av jakta etter gammel modell»

Av
DEL

LederStriden om elgjakt på et 240 kvadratkilometer stort areal i Hattfjelldal kommune er mer fastlåst nå enn noen gang. På et møte nylig forlot de private grunneierne møtet. Motparten Statskog står på sin side fast på kravet om «makebytte» av areal for å sikre allmennheten tilgang til jakt.

Det er en årelang konflikt som i fjor høst endte opp med at elgjakta ble utsatt i tre uker. Ett år har gått og fortsatt er konflikten like fastlåst. De private grunneierne mener på sin side at jakta må videreføres på midlertidig basis og tuftet på det regime som har vært praktisert siden 2013. Statskog står på sitt og mener et makebytte av areal må til for å sikre allmennhetens rett til jakt. I praksis innebærer en slik løsning at deler av det private jaktarealet disponeres av Statskog.

Å forlate et forhandlingsmøte der temaet er å finne løsninger på konflikten, er ingen god strategi. Samtidig har vi forståelse for de private grunneiernes reaksjon. Striden er behandlet av Miljødirektoratet som har gjort vedtak om hvordan jaktrettighetene skal fordeles mellom de private grunneierne og Statskog. Dette vedtaket støtter i det alt vesentligste Statskogs syn. Men vedtaket har fått kritikk fra Sivilombudsmannen som har bedt Miljødirektoratet gjøre jobben om igjen. De private grunneierne mener det tidligere jaktregimet med kvotefordeling må videreføres inntil den nye behandlingen er gjennomført. De har også fått støtte fra Hattfjelldal kommune.

Statskog på sin side står på sitt. Dermed går det mot en ny sesong der jakta i beste fall blir utsatt. I verste fall blir det ikke jakt i det hele tatt. I løpet av siste året er det funnet mange døde elger hvor obduksjon av kadavrene viser at dyra har sultet i hjel. Årsaken kan være for mange dyr i forhold til tilgangen til godt beite. Det er i en slik situasjon Statskog argumenterer med allmennhetens tilgang til jakt. Kanskje hadde statsinstitusjonen vært bedre tjent med å tenke på dyras ve og vel og gått med på en videreføring av jakta etter gammel modell.

For det første er det dårlig forvaltning å bruke retten til allmennhetens tilgang til jakt som argument for å stoppe høsting av en for stor elgbestand. For det andre er saksbehandlingen i denne saken ikke avsluttet. Det burde Statskog ha så stor respekt for at de aksepterte videre jakt basert på det gamle jaktregimet. For det tredje burde tempoet i denne saken vært såpass stort at man hadde funnet en løsning i saken i løpet av det året som er gått.

Det tjener ingen til ære at elgjakta igjen blir utsatt, og kanskje avlyst. Aller minst Statskog. Det burde statsforetaket tatt inn over seg og møtt til forhandlingsmøte med en noe mer ydmyk holdning. Til syvende og sist handler det både om troverdighet og omdømme.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags