- Vi har gjort det så mange ganger nå, så vi vet hvordan vi skal gjøre det, sier Lars Berge, og ivrige medhjelpere ramser opp.

Første gang Helgelandstrappa ble lyssatt var til grøtfesten i 2018, så ble det tent fakler der igjen i 2019, to ganger i 2020. Det er første gangen det skjer på nyttårsaften, og det blir andre gang i 2021.

- Det ble til litt kombinert med at det var feilbestilling av fakler til tenninga før jul. Da vi skulle gå opp oppdaga vi at halve bilen fortsatt var full av fakler, og når det ikke ble felles fyrverkeri tenkte vi at vi kunne gjøre dette. Vi har fått en sponsor til faklene, sier Berge, som har oppfordret dem som liker tenninga til å gi et bidrag til Kirkens Bymisjon eller andre som driver veldedig arbeid.

Klokken 15:00 sto 14 personer klare på parkeringsplassen, fordelte fakler og gjorde seg klare til å gå opp de mange trinnene. Det blir tent en fakkel hvert 10. trinn.

- Vi gjør jo dette fordi vi synes det er artig, understreker Berge.

Noe blir likevel annerledes denne gangen.

- Vi har pleid å tenne fra toppen slik at det har kommet opp lys fra toppen som kunne sees av folk. Nå har vi tenkt å tenne faklene fra bunnen av trappa. Det tar ca. en times tid, så skal lyse opp når det har blitt mørkt kl. 16:00. Så har vi tenkt å ta oss en kaffepause fra toppen så vi får sett nedover før vi går igjen, forklarer han.

- Med at det lyser så tidlig håper vi barnefamiliene får det med seg. Så brenner faklene hele natta, sier Berge.

På bakken er det snø, minusgrader i lufta, og ingen tvil om at det er vinter.

- Hvordan er det å gå opp med dette føret?

- Det går ganske bra. De fleste har nok brodder eller piggsko med seg, og det er lurt. Verst er det helt øverst hvor det er glatt under i tillegg, men ellers går det greit. Så fremst folk har helse og kropp til det er det en fantastisk fin tur å gå opp med brodder. Bare det å gå til Dronningplassen for å se faklene oppover og nedover er en kjempefin tur, og det er helt overkommelig for de fleste. Men det er greit å ha brodder på, oppfordrer Berge.

Nyttårsaftens turfølge har fått med seg noen nye tilskudd.

- Vi har fridd til neste generasjon for hjelp, sier Berge.

De yngste bidragsyterne er nemlig Pernille Bjørnå (7) og William Aleksander Bjørnå (11).

De ser litt forskjellig på turen oppover.

- Jeg gleder meg! Sier William.

- Jeg gruer meg! repliserer Pernille.

- Er det fordi du skal måke trappa? spør Berge.

- Ja!

- Ja, da skjønner jeg, svarer initiativtakeren.