Gå til sidens hovedinnhold

Lara fra Tyskland ser frem til et halvt år i Mosjøen: - Hjemme er lærerne mer som sjefer

Artikkelen er over 1 år gammel

Utvekslingsstudenten Lara Schulzky (15 år) har flyttet til Mosjøen for å gå på skole. – Skolen i Norge er annerledes enn i Tyskland. Her kan jeg kalle lærerne etter fornavn sier hun.

Lara Schulzky har alltid likt å reise og hun finner andre kulturer spennende. I fremtiden har hun planlagt å studere på universitet i utlandet. Det var derfor Lara valgte å ta et år med utveksling, slik at hun kunne sjekke om det går fint å bo i et annet land. Spørsmålet var bare hvilket land hun skulle reise til.

- Hvorfor valgte du Norge?

- Jeg valgte Norge litt tilfeldig, men med tanke på å oppleve nytt landskap er Norge et godt valg, naturen her er veldig fin, sier Lara. Hun legger til med et lite smil og litt latter at været er litt annerledes også mens hun peker ut av vinduet der det bøtter ned med regn. Med tanken på været kom også ordet snø opp i samtalen vår. Snø er det nemlig lite av i hjembyen hennes, Gladbeck i Tyskland, så nordnorsk vinter er noe hun gleder seg mye til å få oppleve.

Siden det er en ny opplevelse å bo borte fra foreldre i et helt nytt land mente Lara at det var tryggere å velge et land som ikke var alt for langt unna mamma og pappa.

- Jeg er glad i kultur og språk så jeg ville til et land hvor jeg måtte lære et nytt språk, men samtidig et land hvor de fleste kan engelsk slik at det ikke blir for vanskelig. Jeg vil heller ikke reise så langt fra foreldrene mine. hun legger til at hun kun har lært norsk i et halvt år og startet i desember i fjor.

- Hvilke forventninger har du for dette året?

- Helt ærlig har jeg ikke lagd meg en plan eller lagt forventninger. Jeg vil egentlig bare oppleve mest mulig og kommer til å gripe hver dag. Jeg håper jo at jeg får mange venner og skaper minner som varer livet ut, sier hun. Vertsfamilien hennes fikk Lara kontakt med før hun kom til Norge så det var ikke like skummelt å komme. Hun bor sammen med sin vertsmor, men har ingen søsken.

Ny opplevelse

Etter å ha gått ei stund på skole i Mosjøen har Lara møtt mange nye mennesker og funnet en stor forskjell i hvordan vi oppfører oss i Norge i forhold til Tyskland.

– Hjemme på min gamle skole er det mye strengere. Der er lærerne mer som sjefer, mens her er forholdet mellom lærer og elev mer som venner.

Selv om hun ble tatt godt imot møtte Lara små utfordringer underveis. Det som var mest frustrerende var at hun ikke fikk skolebøkene samtidig som de andre elevene, men etter hvert kom alt på plass. En annen utfordring er at det er vanskelig å lære nye ting på et språk hun fortsatt lærer, sier hun.

-Har du noen hobbyer eller interesser?

- Jeg gikk på svømming hjemme så jeg skal prøve å være med på en trening med svømmeklubben i Mosjøen. Jeg liker også å høre på musikk også leser jeg iblant. Forresten, om Netflix teller som en hobby så bruker jeg en del tid på det, sier Lara mens hun ler litt.

Kommentarer til denne saken