– En krigserklæring

Ulv er en drapsmaskin, mener distriktsleder Pål Kjorstad i sau- og geitalslaget.  (Foto: Avisenes Nyhetsbyrå) *** Local Caption *** Ulv er en drapsmaskin, mener distriktsleder Pål Kjorstad i sau- og geitalslaget.

Ulv er en drapsmaskin, mener distriktsleder Pål Kjorstad i sau- og geitalslaget. (Foto: Avisenes Nyhetsbyrå) *** Local Caption *** Ulv er en drapsmaskin, mener distriktsleder Pål Kjorstad i sau- og geitalslaget. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Regjeringens ulvemelding er en krigserklæring mot Bygde-Norge, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

DEL

– Vi forventet at regjeringen ville legge opp til en ulvepolitikk som vil være konfliktdempende. Dette løser ingen problemer, og vi må forvente at konfliktene vil fortsette å øke, sier han.

Vedum mener stortingsmeldingen om ulvepolitikken vil skape uklarheter og slik være en oppskrift på konflikt. En utvidelse av ulvesonen nordover vil true beiteområder for bufe og tamrein, anfører Sp-lederen.

– I dag truer ulven beitebruk, verdien av utmarksressursene blir redusert og mange som bor i ulvesona opplever at hverdagen blir preget av frykt og uro, sier Vedum. Han forlanger mindre og ikke mer av det han beskriver som «finsk-russisk ulv».

Ann Merete Furuberg, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, mener regjeringen ikke har på dem i det hele tatt.

– Dette vil ikke føre til at det blir bedre for beitebruk i Norge. Det blir ikke bedre for dem som leier ut hytter, eller som bor og lever i Distrikts-Norge. Det vil ikke bli tryggere for skoleunger i ulveområdet, konkluderer Furuberg overfor NTB, som selv bor i et ulverevir på Finnskogen.

Hun finner absolutt ingen gode forslag i stortingsmeldingen som klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) la fram fredag.

Regjeringens forslag om å gjøre om å la ulven etablere seg i et område i Hedmark nord for dagens ulvesone har hun lite til overs for. Regjeringen påpeker at det ikke er tamrein og lite husdyr i dette området, som ulven liker seg godt i.

– Men det er veldig mye annet i området: jakt, hytter, turgåere, bærplukkere. Og det bor folk i området som får en ekstrabelastning, sier Furuberg.

Hun tror fylkeslaget i Helgesens eget parti vil reagere på dette. Ulvemotstanden er stor i Hedmark Høyre.

Bonde- og småbrukarlaget ønsker ikke at ulv skal få lov å få unger i Norge, men vil tillate at dyr fra nabolandene beveger seg på norsk side av grensen. (ANB-NTB)

Artikkeltags