Nye kinesiske restriksjoner på lakseimport fra Norge

Artikkelen er over 5 år gammel

Kina innfører nye restriksjoner på import av norsk laks. Importen av hel laks med hode fra Sør-Trøndelag, Nordland og Troms stanses fra førstkommende mandag.

DEL

For laks fra andre fylker i Norge krever kinesiske myndigheter garantier i norske eksportattester på at fisken er fri for pankreassykdom (PD) og virus som kan forårsake sykdommen infeksiøs lakseanemi (ILA), opplyser Mattilsynet. Dette kravet vil gjelde fra 18. april.


I 2014 utgjorde lakseeksporten fra Sør-Trøndelag, Nordland og Troms om lag en femdel av den totale norske eksporten til Kina. Verdien av den norske sjømateksporten til Kina utgjorde 3,2 milliarder kroner i fjor. Landet er det sjette største markedet for norsk fisk i utlandet, men kjøper først og fremst hvitfisk.


Diskusjonene om ILA har foregått over lengre tid fordi Kina mener Norge ikke følger de internasjonale dyrehelsestandardene for handel laget av Verdens dyrehelseorganisasjon. Kina mener derfor at fiskeprodukter fra Norge kan være farlig for laksefisk i Kina.


«Mattilsynet har ved flere anledninger sendt dokumentasjon til kinesiske myndigheter som viser at vi oppfyller disse kravene. Vi mener at det ikke er fare for å smitte kinesisk laksefisk med ILA-virus fordi fiskeproduktene fra Norge går direkte til konsum», heter det i en pressemelding fra tilsynet.
ILA-viruset er ikke farlig for mennesker.

 (©NTB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken