Der henger ei enslig hvit samekofte, «skjemt» til av hatord fra nettet. «Samejævel!». «Samer er 1,50 og lukter bål», er noen av nettrollenes hatefulle meldinger sydd inn på hvitt koftestoff.

Det var i oktober fjor at ungjenta fra Narvik satte seg ned og sydde kofta etter en vedvarende skittkasting mot samene på nettet.

– Jeg har brukt en del av de uttrykkene – og langt fra de verst – på kofta mi, forteller hun. Egentlig kunne hun ha brukt langt flere, men det er tross alt begrenset plass på ei slik ei kofte.

– Hvorfor sydde du denne kofta?

– Det var min måte å reagere på – å ta igjen på.

Datter av presidenten

Det var ikke en engangshendelse som fikk Charlotte Solli Lund til å ta symaskinen fatt. Hun er nemlig datter av den tidligere sametingspresidenten, Vibeke Larsen. Og hun forteller at hun, som datter av en aktiv og profilert samepolitiker, fikk oppleve og se mye hets på nettet.

– Ja, det har kostet meg noe å være datter hennes, sier hun. Men morens politiske engasjement smittet over på henne, og hun valgte selv å gå inn i politikken – nærmere bestemt i AUF.

– Men de siste årene har jeg ikke vært aktiv politiker. Jeg har også valgt ikke å være aktiv på sosiale medier.

– Sluttet du på grunn av hetsen?

Flest positive reaksjoner

– Jeg fant vel ut at politikk ikke var mi greie og at et aktivt liv som politiker ikke er forenlig med et familieliv. Men når det er sagt, så er det ekstra vanskelig å være offentlig og aktiv samepolitiker. Det er nok å følge med på debatten og nettsjikanen for å skjønne det.

– Har du selv brukt denne spesielle kofta?

– Ja, jeg har brukt den ved to anledninger.

– Hvilke reaksjoner fikk du?

– Både positive og negative. Men mest positive.

Et kraftig signal

Om man studerer kofta nøye, vil man se at det er litt forskjell i ordvalgene og setningene på øvre og nedre del av den. Mens den nedre del er fylt med hatmeldingene, er den øverste delen fylt med stolte og gode ord om det å være same.

Hat og hets på nettet er, generelt sett, et betydelig samfunnsproblem. Det er Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter som slår dette fast i sin siste årsmelding. Der meldes også om at hetsen er blitt stadig grovere og ser ut til å øke i omfang. Den rammer alle samfunnslag, men spesielt politikere, minoriteter og andre som stikker seg ut.

Den første dommen

Og for ikke så lenge siden falt den første samehetsdommen. Det skjedde i Salten tingrett der en mann ble dømt til 18 dagers betinget fengsel og 15.000 kroner i bot for hatefulle Facebook-innlegg mot samer. Dette var også første gangen samehets ble tatt til domstolen i Norge.