Gå til sidens hovedinnhold

Lager helaftens festival på rekordtid i Mosjøen: – Responsen har vært utrolig positiv

Artikkelen er over 1 år gammel

Hele festivalen vil bli streamet. Trykk på "Se direkte" nederst til høyre i videovinduet over om ikke videoen starter av seg selv.

– Egentlig syntes jeg det var en dårlig idé. Nok er nok, det har liksom gått inflasjon i streamgreier, sier Espen Reines Olsen og ramser opp nasjonale artister som har fått publikum til å benke seg ned foran den skjermen de måtte ha for hånden. Hvorfor skulle de velge lokale utøvere?

– Men etter hvert som prosjektet vokste fram skjønte jeg at det har en større kvalitet enn det enkelte band eller bidrag. Digifesten tar pulsen på kulturlivet i Mosjøen og hvor heftig den er. Den viser også hva vi mangler; nemlig «noen andre skulle ha ordnet-folk».

– Håper hele Mosjøen følger med

Festivalgeneralene gikk i gang med å kontakte ulike folk i kulturlivet og konkluderer kjapt:

– Responsen har vært utrolig positiv. Alle stiller opp, og det på kort varsel, sier Stein Hauge.

Sendinga starter allerede klokka 17. på landets festdag nummer én: 16. mai, og varer i fem timer. Alt foregår på scenen i Mosjøen, uten publikum i salen.

– Hvordan skal dette foregå i praksis?

– Deltakerne kommer til ulike tidspunkt, går inn i foajeen, bruker scenen, gjør sin greie og går ut bakveien. Vi forholder oss til veilederen fra myndighetene, så smittevernsreglene blir strengt ivaretatt, sier Pål Leknes Hanssen. Utfordringen er å få kontinuitet i sendingen.

– Scenen må vaskes mellom hver gruppe, så da kjører vi på med pauseunderholdning i form av forhåndsinnspilte innslag, sier Olsen.

– Vi håper at dette blir så markedsført at hele Mosjøen følger med, melder Hauge.

Gjøres på dugnad

Arrangøren sender en stor takk til formannskapet i Vefsn for å de fikk låne kulturhuset gratis, og understreker at de ikke tar seg betalt selv.

- Vi er jo amatører i dette gamet. Heldigvis har vi med oss proffer fra kulturhuset og Toppen, smiler de.

Det koster ingenting å se på, men de som ønsker kan vippse en skjerv. Halvparten av inntektene går de dem som opptrer, resten fordeles mellom Kirkens Bymisjon Helgeland og Vefsn Røde Kors og deres tilbud til barn i Vefsn.

– Hvorfor akkurat disse formålene?

– Det er to organisasjoner som gjør en flott jobb for utsatte grupper, de lider kanskje litt ekstra i disse dager, sier Pål Leknes Hanssen.

– Det er så mange gode formål. Disse går veldig bra og er synlig med det arbeidet de gjør, melder Olsen.

Duket for tradisjon?

– Digifest i år – blir det livefestival neste år?

– Det må vi komme tilbake til når festivalen er gjennomført, men det er absolutt noe vi vil vurdere. Det er ikke utenkelig, sier Olsen, hvorpå Hanssen stemmer i:

– Dette hadde vært kult å gjøre dette på en levende scene.

– Vi får i hvert fall vekket lokalpatriotismen, sier Hauge og viser til et variert program.

– Dette er ikke en musikkfest, heller en varieté. Vi har ganske stor bredde på det som blir framført, sier Hanssen. Han lover både trylling, revy, dans, film og musikk.

– Jeg tror det blir spennende. Det er litt synd at jeg ikke kan sitte hjemme og se på, smiler Olsen.

– Vi har et ønske om at diverse institusjoner også kan ha sendingen på. Vi skal sette opp en digital løsning som blir så enkel at bestemor på 84 fikser det.

Disse deltar:

Dori Famous, Lukas Ivarrud, Emil Larsson og HC, Evelyn Mali, Balance, Ner Drevjo Revylag, Ernst & Jång, Mathias Indergård m/komp, D Monrads, Poparkivet, Tom R Band, HC Holiday Band, Hjertebank, Testudo, Quintene, HP Kaggerud/Tor Erik Schytte/Kenneth Søttar. Konferansierer er Mette Haustreis og Tor Martin Leines Nordaas.

Pauseinnslagene er innspilt på forhånd og sendes mens scenen vaskes. Her blir det dronefilm av korps, film av veldedige formål, ungdomskor, utflytta mosjøpatrioter, kokkekamp, Toppen-filmen, intervju med ordføreren, HK-filmen, intervju med Simen Nyland og Ronny Steffensen og Mosjø-filmen, og videoopptak med Vefsn-Ensemblet. Det hele avsluttes med nasjonalsangen.

Kommentarer til denne saken