Berge jobber til daglig i Norconsult i Mosjøen. Han er samtidig vel så kjent som en svært, svært ivrig toppturmann. Gjennom vinteren, fra den mørkeste til den lyse tida, legger han ofte ut turminner i toppturgruppa, fra diverse fjelltopper i helgelandsriket.

Mange av toppene krever sin mann- eller kvinne reint værmessig, topografisk og ikke minst i forhold til å vurdere skredfare.

Berge framhever i så måte Lukttinden øst for Ømmervatnet, som med sine 1.348 meter over havet og bratte oppstigning krever kontinuerlig høy puls vei opp og helst over snittet med skiferdigheter på vei ned.

Berges favoritt er derimot en betydelig lavere topp, nemlig Kveldstuva nord for Ømmervatnet. Toppen ligger kun 765 meter over havet. Men fjellet byr likevel på mye, bemerker Berge.

Flere fordeler med Kveldstuva

Oppstigning vinterstid skjer som oftest med utgangspunkt fra Stormyran ved Stordalsvegen like nord for Ømmervatnet.

– Kveldstuva er for det første kortreist. En halv time etter jobb kan du ha skia på beina og traske oppover mot toppen. For det andre er fjellet snøsikkert. Ofte finner vi løssnø. Det liker vi jo. For det tredje kan vi ved riktig rutevalg gå til toppen selv om faregraden for snøskred er satt til tre, av fem mulige nivå. Kveldstuva representerer med andre ord ikke typisk skredterreng. Samtidig er den bratt nok til å representere fint skiterreng, sier Berge.

Han legger til at du trenger ikke disponere en hel dag for en tur til Kveldstuva.

– Du kan komme deg dit og tilbake til byen på tre timer. Turen er populær som turmål etter arbeid midt i uka, og gjerne med hodelykt. For den mest ivrige turgåer er det mulig å rekke to turer opp og ned samme kveld. Turen er svært populær i toppturmiljøet. Vi ser at også miljøet i Sandnessjøen bruker å ta turen til Kvelstuva, sier Berge.

Måtte snu før toppen av Lukttind

Han legger til at topper som Lukttinden er mer tøff og spektakulær.

- Kvelstuva passer både for nybegynnere og gir samtidig utfordringer for den mer erfarne skikjører. Kveldstuva har litt av alt, sier han, og gir et kanskje klassisk eksempel med toppturer som Lukttinden.

– Jeg prøvde meg faktisk på Lukttinden nå på lørdag (14. mars, red.anm.), men vi måtte snu før toppen. Det ble for hvitt, konturløst og for isete, pluss at det blåste kraftig, sier Berge.

Dugnadsfolk i toppturgjengen i Vefsn gjennomførte for øvrig sist høst hogst av småskog i traseen opp mot Kveldstuva. Nedkjøringen har med andre ord blitt enda mer fristende.

- Vi tok kontakt med grunneiere og fikk rydda en del skog. Det gror jo igjen, sier Berge.