En av de lokale bidragsyterne er 22 år gamle Truls Lund, fra Mosjøen. Han forteller at han skal hjelpe smått til under Galleria. En slektning av Truls introduserte han for Street Art en gang han var på biltur i Sverige, sammen med familien. Etter det har interessen hans blitt større og større.

– Jeg har alltid likt å tegne, noe som i stor grad gikk ut over norskboka på skolen. Etter mange år med tagging i liten skala, begynte jeg på en folkehøgskole hvor de hadde linja «Street Art». Her fikk vi reise til Berlinmuren i Tyskland og Fidel Castro-monumentet på Cuba, for å tagge. Etter det har jeg fått en rekke oppdrag fra mosjøværinger, noe som viser at det er et engasjement for dette her i byen, konstaterer Lund.

Lund forteller at det er flott med et lokalt engasjement, spesielt med tanke på at Street Art blir sett ned på av veldig mange.

– Street Art har blitt uglesett og det at Galleria tar med dette i programmet i år, er dritkult. Det er noen som driver med ulovlig tagging og maler kontroversielle ting, som ødelegger for oss som ikke gjør det.

Stor interesse for Street Art

Annika Honggard, leder for Galleria, forteller at Thomas Eidsaune viste stor interesse for at Street Art skulle bli fokus under Galleria. Derfor er han nå leder av et omfattende gatekunstprosjekt.

– Street Art, eller gatekunst, skal spille en framtredende rolle på Galleria i år. Prosjektet har fått stor internasjonal oppmerksomhet, sier Eidsaune.

Under Galleria vil det bli arrangert en rekke aktiviteter tilknyttet Street Art, i tillegg til at det skal bli avholdt en workshop.

– Mange vegger her i sentrum skal få nytt liv, forteller Eidsaune.

 

Mange fine vegger i Mosjøen

Eidsaune forteller at det har vært stor interesse for Galleria rundt omkring i verden.

– En rekke gatekunstnere forteller oss at de har lyst til å komme til Mosjøen for å male. De synes det er merkelig at det er så lite graffiti her i byen, til tross for alle de flotte veggene, sier Eidsaune.

Eidsaune legger ikke skjul på at det er flere store navn som kommer til kunstfestivalen. På lista kan man blant annet se Tor Kvarv, en norsk avistegner, samt tyske Mr. Woodland, som er en kjent Street Art-artist.

- Gatekunstneren Stay1 sa til oss at det var en plass han ville dra i år, nemlig Galleria, derfor skal han også bli med på festivalen.

Cope2 skulle komme til Mosjøen men har måtte melde avbud pga helsemessige årsaker. Som erstatter kommer OhNo som er en anerkjent graffiti kunstner.

Fakta

Tagging og graffiti er ord som ofte kan bli sett på i negativ kontekst, men i denne artikkelen refererer vi til at alt dette er «Street Art». «Street Art» er i all hovedsak kunstverk, malt på vegger rundt omkring i urbane strøk, med tillatelse.