Gå til sidens hovedinnhold

Kundene står i kø - Runar har montert tusenvis av varmepumper

Artikkelen er over 2 år gammel

Runar går ikke ut av et hus uten å ha funnet plass til varmepumpa. Nå går Albert varme vintrer i møte.

– Den er ikke akkurat vakker, men det blir en vanesak. Endelig har vi fått varmepumpa på plass, sier Albert Selstad og titter langsomt på vifta på stueveggen i Ole O. Kulstads vei 8 på Halsøy i Vefsn. Noen bilder måtte flyttes, og på soverommet har skyvedørsgarderoben vært nødt til å tåle et par omkalfatringer, men det var også alt som måtte gjøres for at årevis med tanker om varmepumpe kunne tenkes ferdig og realiseres. Runar Jørgensen fra Kjøleservice Helgeland AS trengte tre timer til montering, denne gangen på en innervegg, en liten omvei som krever ekstra rør, og svelging av en bitteliten kamel, reint estetisk.

– Jeg foretrekker å montere på yttervegg. Her gikk det ikke, men vi fant ei god løsning. Det stemmer at jeg har som prinsipp at jeg ikke skal gå ut av et hus uten å ha funnet plass til varmepumpa, sier Runar. Han tenker seg om i to sekunder før han svarer på neste spørsmål.

– Nei, jeg tror faktisk ikke det har skjedd…

– Hvor lenge har du holdt på?

– Dette er tolvte året.

– Hvor mange varmepumper har det blitt?

– Aner ikke. Mange tusen.

Sjekkes fra Syden

Ifølge Enova er det 101 år siden Norges første varmepumpe ble bygd. Den gangen var det en enorm installasjon som skulle produsere salt ved å dampe sjøvann, og det var først på 1990-tallet at pumpa inntok norske heimer som varmekilde. Skjønt de larmet mer enn de lunket, maskinene var skrale greier, noe som selvfølgelig har endret seg totalt. Nå går varmepumpene stille og trofast, og de lover god innetemperatur helt til gradestokken utendørs viser 35 kuldegrader. Da må selv en eier av ei varmepumpe, som det er nå er nær en million av i Norge, fyre litt med ved eller elektrisk ovn, noe Albert og fruen har gjort mye og altfor lenge. Heretter skal peisen brukes mest som hylle til vindunken.

– Familie og venner har sagt at de aldri har angret på investering i varmepumpe. De har ikke skjønt hvorfor vi har ventet så lenge, forteller Albert, og kanskje forstår han det ikke selv heller? Stikkordet er prioritering. Regninga på vel 25.000 kroner skal betales med glede.

– Hvert år er vi på Gran Canaria fra slutten av januar til omkring 10. mars. Det er for galt å la ovnene stå på, og så forlate huset i halvannen måned, sier Albert.

– Nå kan du heller ligge på stranda og styre varmepumpa med en app, sier Runar. Han understreker at varmepumpe er ei trygg oppvarming, og det er trygt å påstå at montøren ikke blir arbeidsledig med det første. I fjor passerte salget 500 luftvarmepumper og cirka 50 vann/luftpumper, det vil si cirka to installasjoner per arbeidsdag, som lett kan strekke seg til 21 og 22.

– Mange kunder setter pris på at både befaring og selve jobben kan gjøres på kveldstid. Vi prøver å være tilgjengelig og fleksible, sier Runar. Han er kjent for arbeidsgleden.

– Runar er veldig dedikert. Jeg beundrer ham, sier prosjektleder Sigmund Johansen i Kjøleservice. På Øya har de visstnok Nordlands største fysiske utstilling av varmepumper, det vil si 19 modeller på veggen.

– Vi har tatt dem inn i varmen, sier Sigmund og ler litt av det tilfeldige ordspillet.

Ferdig med frysing

Økninga i interessen har vært jevn de siste 15 årene, og slik ser også fortsettelsen ut. Omsetninga i 2018 kom på om lag 30 millioner kroner. Til tider har Kjøleservice, som med sine 15 ansatte er til stede også i Sandnessjøen, Brønnøysund og Mo i Rana, hatt fire ukers leveringstid. Det er til å leve med.

– Vi har laget et greit køsystem, forteller Sigmund, og om et kvarter har neste kunde rykket én plass fram. Da er Runar ferdig hos Albert, som ikke liker vinteren, tida når energien alltid får seg en knekk. Han skulle gjerne hoppet over månedene fra november til mars, men varmepumpa skal gjøre nytte for seg også om sommeren, når sola står inn i vinduene.

– Varmepumpa ordner også kjøling, og det er derfor folk må styre unna å bruke autofunksjonen, hvis de i tillegg fyrer med ved. Da vil pumpa begynne å blåse kald luft ved ønsket temperatur. Da kjemper den imot, sier Runar. Altså et av mange gode tips på kjøpet. Albert gleder seg til å stå opp til et hus med lun varme. Han er ferdig med å fryse.

– Huset begynner også å dra på årene. Jeg orker ikke å sitte innendørs med stillongs!

Kommentarer til denne saken