Avduket skulptur av "Nordlandsbunadens mor": - Hun var banebrytende på sin måte

avduking skulptur av Astrid Langjord Mildrid Hendbukt-Søbstad og Tordis Landvik fylkesordfører Sonja Alice Steen

avduking skulptur av Astrid Langjord Mildrid Hendbukt-Søbstad og Tordis Landvik fylkesordfører Sonja Alice Steen

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

– Jeg er glad for at det er flere bunadskledde her, for dette er en festdag, åpnet fylkesordfører Sonja Alice Steen før hun fortalte videre om Astrid Langjords liv og virke til forsamlingen som hadde møtt opp utenfor kulturhuset torsdag for å se avdukingen av skulpturen av Astrid Langjord.

Langjord var blant annet med i oppstarten av Vefsn bygdesamling som senere ble Helgeland museum avdeling Vefsn. I tillegg ga hun ut to diktsamlinger, skrev tekster til flere aviser, men er kanskje mest kjent for arbeidet med nordlandsbunaden.

Se bildeserie:

Bildeserie

Astrid Langjord ble avduket med sang, dans, taler og kabaret - se bildene her

Fylkesordfører Sonja Alice Steen holdt tale og foretok selve avdukingen.
Fylkesordfører Sonja Alice Steen holdt tale og foretok selve avdukingen.

Fylkesordfører Sonja Alice Steen holdt tale og foretok selve avdukingen.

– Nordlandsbunaden har blitt kåret til Norges fineste flere ganger. Vi har all grunn til å være stolt av den. 17. mai skylder Astrid Langjord en stor takk, sa Steen.

Sparebankstiftelsen Helgeland, som er bygd opp av overskuddet fra bankene som nå er Helgeland Sparebank, finansierer prosjektet med skulpturen helt og fullt. Stiftelsen gikk inn med inntil en million da de sa ja.

En av initiativtakerne, Mildrid Hendbukt-Søbstad, holdt tale inne i kulturhuset.

– Når rammen var Dolstad bygdetun og masse bunader måtte vi få det til, sa hun om prosjektet som hun og Tordis Landvik kom med ideen til.

Hendbukt-Søbstad fikk også «overrakt» skulpturen til Jann-Arne Løvdahl.

– Vi håper dere vil ta godt vare på henne og vise henne fram. Nå har vi fått ett kvinnfolk på fast plass i Mosjøen, og snart får vi ett til, sa hun med henvisning til planene om skulptur av Elsa Laula Renberg.

Løvdahl leste diktet «spor etter mødrene» og holdt sin tale om Langjord. Tordis Landvik skulpturbadet Kirsten Kokkin om prosessen. Her fikk kunstneren blant annet fortelle om prosessen med skulpturen og materialvalget.

– Jeg kjente ikke til Astrid Langjord før jeg begynte og syntes dette var veldig spennende. Når jeg får en sånn forespørsel er det mye research. Jeg så på mange fotografier av henne, men leste også historie. Jeg var heldig med at Astrid Langjord var kunstnerisk, og at hun hadde skrevet mye. Sånn sett fikk jeg tilgang til hennes tanker, sier Kokkin som synes det var fint å kunne lage skulptur av en annen kunstner. Kokkin er en anerkjent skulptør i Norge som blant annet har laget skulpturen av «turdronningen Sonja».

– Først lager jeg en skisse på 15–20 cm for å spørre om dette er riktig retning å gå i. Det var det. Mens jeg lagde skulpturen hadde jeg en nordlandsbunad tilgjengelig for å se om jeg fikk detaljene rett, sier Kokkin. Den nye skulpturen er laget av bronse.

– Det er et materiale som gjør at personen i skulpturen kan være i veldig mye bevegelse og fritt uttrykke seg. Det brukes gjerne til dansere, sier hun om materialet.

Resten av markeringen i kulturhuset ble viet monolog av Marit Thrana, dans av Astri Tømmervik og en kabaret.

– Det er stort for meg å løfte fram Astrid Langjord. Hun er en sterk kvinneskikkelse, og det er typisk at hun ikke er løftet fram. Nå får hun den hederen hun fortjener. Jeg følte meg veldig hjemme med henne, sa Kokkin etter markeringen.

– Nå håper jeg skolebarna lærer litt om henne, sier Landvik. I Mosjøen er det flere hoder av markante menn.

– Jeg synes Langjord går utenpå noen av dem, uten at det har noen betydning å sammenlikne på den måten. Hun har etterlatt seg en stor betydning for mange mennesker, sier Landvik videre.

– Det er flere kvinner som kunne fortjent oppmerksomhet, men Langjord og Elsa Laula Renberg var banebrytende på hver sin måte, sier Landvik. Hun er opptatt av å vise at nordlandsbunaden kommer fra Vefsn, og ikke fra Bodø som noen kanskje tror.

Artikkeltags