Vil gjøre Petter Dass lettere å forstå for alle elever i Nordland

Prøveforestillingene varte i 45 minutter. Fra høsten vil ensemblet reise rundt i hele Nordland for å besøke videregående skoler. Med et pensum i en litt annen drakt.

Prøveforestillingene varte i 45 minutter. Fra høsten vil ensemblet reise rundt i hele Nordland for å besøke videregående skoler. Med et pensum i en litt annen drakt. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Til høsten legger Den kulturelle skolesekken ut på turne. Tirsdag og onsdag denne uka var det prøveforestillinger for elever på Sandnessjøen videregående. Deres tilbakemeldinger vil legges til grunn, slik at forestillingen skal fenge elevene i hele Nordland.

DEL

Elever fra Sandnessjøen videregående skole har denne uka hatt besøk av den kulturelle skolesekken fra Nordland fylkeskommune. Ensemblet Barokk Boreal har laget en musikalsk forestilling om de ti bud, og i samarbeid med Petter Dass-Museet var de denne uka på besøk i Sandnessjøen og Kulturbadet for å få tilbakemeldinger på forestillingen, som til høsten skal ut på en turne i Nordland.

Kulturarv

Bakgrunnen er kulturarven fra blant andre Petter Dass, og pensumet i den videregående skolen, som nå har resultert i forestillingen «De ti bud»

– Denne uka har vi hatt prøveforestillinger for elevene ved Sandnessjøen videregående skole. I etterkant av forestillingen leverer elevene inn sine kommentarer og forslag for å gjøre forestillingen bedre. Fram mot høsten skal tilbakemeldingene tilpasses forestillingen før de reiser ut på turne, sier produsent Steinar Pleim Johansen i Den kulturelle skolesekken.

Barokk Boreal har arbeidet med Petter Dass sine katekismesanger gjennom flere år. Første bolk av Petter Dass’ 48 katekismesanger er De ti bud. De kombinerer barokke og folkelige melodivarianter, med teater. Målet er at det elevene kan oppleve som tørt og tungt stoff, kan bli lettere å forstå.

– I dag har vi fått besøk av andre klasse ved idrettsfag i Sandnessjøen. De har i forkant av prøveforestillingen jobbet med emnene på skolen. I etterkant av forestillingen blir det en spørsmålsrunde, som vi håper vil gi gode tilbakemeldinger. Vi håper de vil reflektere over tekstene, og blant annet se forskjellene på kvinner og menns roller, sier formidlingsleder Johanne Markvoll fra Petter Dass-Museet.

Svarteper

Forestillingen foregikk i Kulturbadets storsal, men i stedet fra å sitte i salen, ble elevene satt i hestesko på scenen. Jentene ble plassert på den ene siden, mens guttene satt på den andre. Ved å trekke et kort fra stokken og spillet «Svarteper», kom de ti bud i musikalsk form ut fra hvilket kort som ble valgt.

Ensembelet Barokk Boreal ønsker å lage en forestilling som fenger barn og ungdom. De har derfor kombinert budskapet både med musikk, sang og kortspill.

Ensembelet Barokk Boreal ønsker å lage en forestilling som fenger barn og ungdom. De har derfor kombinert budskapet både med musikk, sang og kortspill. Foto:

Tilbakemeldingene på forestillingen kom omgående i etterkant. Elevenes tilbakemeldinger var blant annet at tross en blanding av teater med musikalske innslag, så var stoffet likevel vanskelig å forstå.

– Stoffet er ganske tørt, og alt blir veldig likt. Det hadde vært bedre om det hadde vært mer skuespill. Som da budet om at du skal hedre din far og mor kom. Vi likte at skuespillerne da fortalte om sine foreldre, var noe av tilbakemeldingene som elevene hadde.

Dette skulle ensemblet ta med seg videre.

– Tusen takk. Dette er svært god informasjon for oss, og vi skal ta det med oss videre, smilte de sammen med produsent Steinar Pleim Johansen.

Ensembelet Barokk Boreal takket elevene for tilbakemeldingene som de kom med etter forestillingen.

Ensembelet Barokk Boreal takket elevene for tilbakemeldingene som de kom med etter forestillingen. Foto:

Artikkeltags