Har dannet ny trio, med første konsert i hjembyen: – Det er først nå vi innser hvor mange muligheter Mosjøen gir

Carl Ninian Wika, Siril Valberg og Stine Nermo i Trio Stisica øver til konsert onsdag i Mosjøen, og videre konserter etterpå.

Carl Ninian Wika, Siril Valberg og Stine Nermo i Trio Stisica øver til konsert onsdag i Mosjøen, og videre konserter etterpå. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Tre mosjøværinger som studerer i Trondheim, Bergen og Oslo har nå gått sammen om å lage en horntrio - og turneen starter i Mosjøen. Det har ikke vært uten utfordringer.

DEL

– Det er ikke så mange verk skrevet for denne sammensetninger av instrumenter, sier Siril Valberg.

Hun spiller piano, mens Carl Ninian Wika spiller fiolin og Stine Nermo valthorn. Musikkstudentene forklarer at piano, fiolin og cello er en mer vanlig kombinasjon. Dermed har det vært en utfordring å finne repertoaret. De endte med å velge tre verk, et av Joseph Holbrooke, et av Trygve Madsen og et av Johannes Brahms.

Spesiell musikk

– Det av Brahms er veldig kjent, mens de andre to er mer ukjente. Trygve Madsen er kjent i Norge iallfall i musikkmiljøet, som komponist. Vi måtte lete litt for å finne noe bra, men er fornøyd med dette, sier Valberg.

Det er verket «Trio for fiolin, horn og piano, op. 28 (1904)» av Holbrooke som er det mest ukjente.

– Det har iallfall aldri vært spilt i Mosjøen før, men kanskje ikke i Norge heller. Ingen vi kjenner har spilt den på konsert før, sier Carl Ninian Wika.

Wika, Valberg og Nermo kjenner hverandre før og har spilt sammen i større konstellasjoner, men også sammen som trio fra første gang for noen år siden. Nå er Trio Stisica dannet, og etter konserten i Mosjøen under Lytt på nytt, nærmere bestemt aulaen hos Mosjøen vgs. onsdag kveld, går turneen videre til Mo i Rana torsdag kveld og Bodø fredag i lunsjtider.

– Vi har absolutt lyst til å spille mer sammen etter dette, og finne flere ukjente komponister. Nå har vi det veldig artig sammen. Samtidig er det en utfordring å spille i Nord-Norge fordi noen små steder er skeptiske til klassisk musikk, og det koster å reise, sier Valberg.

Denne gangen er planen å gå i pluss totalt sett. Inntektene kommer fra honorar og billettinntekter.

– Vi er nye, og vet at vi ikke kan forvente gull og grønne skoger med en gang, sier Stine Nermo.

Mange muligheter

– Hva har det betydd å vokse opp i musikkmiljøet her, hva har Mosjøen gitt dere?

– Det er kanskje først i ettertid nå vi ser at vi har fått oppleve mye mer enn folk fra andre steder. Mosjøen gir mange muligheter. For min del har det vært stort å få spille med orkesterforeningen, sier Nermo.

– Det er et godt musikkmiljø her med mange muligheter. At vi får muligheten til å være solist med orkesterforeningen er unikt, sier Valberg.

– Nå vil jeg bare oppfordre musikklinjeelevene som går her nå til å utnytte de mulighetene som Lytt på Nytt og Mosjøen gir, sier Wika.

Uten strøm og fly

De tre musikkstudentene øver sammen i to intense perioder – en runde før jul og nå rett før konserten. Også øvingen byr på noen utfordringer der de jobber i et lite rom hos Vefsn Kulturskole.

– Strømmen gikk for noen dager siden, så da måtte vi øve med hodelykt, sier Wika.

Stine Nermos fly til Mosjøen ble også kansellert like før siste øvelse.

– Jeg har sittet i buss hele natta, sier hun.

Artikkeltags