Voldtas i fysisk drømmerolle

NY ROLLE: Silje Reinåmos neste rolle blir som Lavinia i Shakespeares voldelige romerske tragedie "Titus Andronicus". Stykket spilles på Blå i Oslo i høst. (Foto: Christopher Engås)

NY ROLLE: Silje Reinåmos neste rolle blir som Lavinia i Shakespeares voldelige romerske tragedie "Titus Andronicus". Stykket spilles på Blå i Oslo i høst. (Foto: Christopher Engås)

Artikkelen er over 11 år gammel

– Jeg anser meg selv å være en fysisk skuespiller. Derfor er det ei spennende utfordring å gjøre ei tortur- og voldtektsscene, sier Silje Reinåmo. 28. oktober spiller mosjøjenta Lavinia i Shakespeares "Titus Andronicus" på Blå i Oslo.

DEL

Reinåmo (25) er for tiden travelt opptatt med å øve inn stykket som har premiere på Blå om to og ei halv uke.

Mosjøjenta er en av mange freelance-skuespillere som er med på den uavhengige oppsetningen der Sigmund Sæverud fra "Himmel Blå" spiller hovedrollen som den romerske generalen Titus.

Voldtekt og drap

"Titus Andronicus" er Shakespeares uten sammenligning mest voldelige skuespill. I originalversjonen skjer det intet mindre enn 14 drap, en voldtekt, en levende begravelse, det er innslag av åpenbar galskap og kannibalisme. Versjonen som settes opp på Blå er omskrevet av den tyske dramatikeren Heiner Mûller, der mer moderne ord og handlinger er lagt inn. Å spille et voldelig stykke på scenen er svært utfordrende.

– Det er så mye vold i stykket at man står i fare for å enten bli frastøtende eller latterlig. Utfordringen ligger mye i å finne balansen som får det til å se ekte ut, sier Silje som trives svært godt i rollen som Lavinia, dattera til Titus. I stykket blir hun både gjengvoldtatt og avskåret tunga og en arm.

– Det er svært utfordrende for meg å få formidlet offerets kvaler under voldtekten, og spesielt etterpå der min rolle skal kommunisere uten tunge. Det er i det hele tatt ikke så mange tekster jeg er ansvarlig for i dette stykket. Det går for det meste på fysiske utfordringer, og det liker jeg godt. Det er en ny drømmerolle, sier Silje.

Freelancer

I vinter hadde Silje sin første store rolle som Solveig i Peer Gynt-oppsettingen ved Sfinxen i Egypt. Siden da har hun gjort seg ferdig på Guildford School of Acting i England, og startet livet som freelance-skuespiller i Norge. Det er en tøff oppgave å ta til med.

– Det er ganske tøft å skaffe seg et kontaktnett. Man må ringe rundt, gå på autditions, få ut CVen sin, og snakke med mye folk. Det er svært få norske skuespillere som får jobbtilbudene opp i fanget uten å gjøre en innsats selv. Til tider kan man føle seg som halvparten skuespiller og halvparten agent for seg selv, og man tenker alltid på at man kanskje står uten jobb om bare noen måneder, sier Silje som ikke lar bekymringene ta overhånd.

– Det er bare slik det er. Jeg tror at det man vil få til det får man til hvis man er villig til å jobbe for det. Viljen min er sterk så jeg tror det skal gå bra, sier mosjøjenta.

Shakespeare-stykket settes opp i første omgang tre ganger på Blå, og så blir det en ny runde med forestillinger i november.

Artikkeltags