Vil bygge by på Røssvatn

OBSERVATORIUM: Byens største bygning blir et fire meter høyt nordlysobervatorium. (Illustrasjon: Hans Petter Bjørnådal)

OBSERVATORIUM: Byens største bygning blir et fire meter høyt nordlysobervatorium. (Illustrasjon: Hans Petter Bjørnådal)

Artikkelen er over 7 år gammel

I mars får Helgeland en ny by. Da skal arkitekt Hans-Petter Bjørnådal fra Mo bygge en ny by på Røssvatn sammen med to andre arkitekter og studenter fra Finland.

DEL

I begynnelsen av mars møtes arkitekter og arkitektstudenter i Varntresk i Hattfjelldal kommune. Der skal de sette sammen bygninger som skal fraktes ut på isen og danne et lite bysamfunn.

- Vi starter arbeidet i Varntresk 5. mars og skal etter planen ha skikkelig åpningsfest ute på isen 16. mars, forteller Hans-Petter Bjørnådal (bildet). Han jobber til daglig som arkitekt i Bjørnådal Arkitektstudio AS på Mo i Rana.

Vill ide

Bjørnådal innrømmer at det hele er en nokså vill ide.

- Egentlig begynte det hele på en hytte i Varntresk der bror min snakket om å fiske på isen på Røsvatn. etter hvert vokste ideen seg til å bli en by ute på isen. Jeg så en gang et samisk stabbur som sto på en slede og det er jo en kultur enkelte plasser, både i Norge og Sverige, for å ha små hus på isen for isfiske. Vi har nok tatt litt av i forholdt til dette når vi nå skal lage en liten by ute på isen. Jeg kjenner faktisk ikke til noen som har gjennomført liknende prosjekter tidligere.

Observatorium

Deler av byen skal bygges få forhånd og fraktes opp til Varntresk.

- I dag har jeg sendt tegninger til videregående skoler i Mosjøen og på Mo i Rana. De skal bygge de to største bygningene i byen på isen, nemlig et nordlysobservatorium og en sauna, forteller Bjørnådal.

Bygningene skal lages i moduler som skal gjøre dem lettere å frakte opp til bredden av Røssvatn hvor de skal sette sammen.

- Gjennom en intensiv workshop skal elevene bygge sine egne små hus som skal ut på isen. Det blir travle dager, for husene skal være ferdige og på plass 16. mars. Og så må vi jo få tid til å fiske på isen under oppholdet i Varntresk.

Bjørnådal forteller at man er i diskusjoner med Grendelaget i Varntresk og privatpersoner om muligheten for at noen kan overta byggene etter at arkitekter og studenter er ferdige med byen. [–] Vi håper selvsagt noen vil ta vare på bygningene å bruke dem etterpå. Alle bygningene skal settes på sleder slik at de kan flyttes ut på isen og tilbake igjen når isen blir utrygg. Dermed kan byggene brukes på land om sommeren og trekkes ut på isen igjen neste vinter.

Med seg på prosjektet har Bjørnådal også arkitektene Camilla Vivås Grande, Marco Casagrande og elever fra Aalto Universitetet.

- Prosjekt som dette er artig, lærerikt og inspirerende. Jeg håper vi kan få til liknende prosjekter en gang i året framover, sier Bjørnådal.

Artikkeltags