Skal feire David Monrad Johansens 130-årsdag: – Han skrev at for å bo i Mosjøen, måtte man lære seg å elske Øyfjellet

BURSDAGSBARNET: Minda Marie Fiskum (f.v.), Kari Sommerseth Jacobsen og Franziska Wika ser fram til å markere fødselsdagen til David Mondrad Johansen på torsdag.

BURSDAGSBARNET: Minda Marie Fiskum (f.v.), Kari Sommerseth Jacobsen og Franziska Wika ser fram til å markere fødselsdagen til David Mondrad Johansen på torsdag. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Torsdag er det 130 år siden den kjente komponisten David Monrad Johansen ble født i Mosjøen. Det markeres med foredrag og konsert på Kulturverkstedet.

DEL

– Vi er så glade for å gå sammen gode krefter og lage en feiring for den store komponisten!, sier Kari Sommerseth Jacobsen, avdelingsleder Vefsn museum.

– Han er en av de største norske komponistene, men blir ikke framført så mye som størrelsen hans skulle tilsi, sier Franziska Wika fra Vefsn-ensemblet.

Torsdag markeres David Monrad Johansen under Kveldstimen til Vefsn museum. Da er det 130 år siden han ble født i Mosjøen. Denne gang arrangeres kveldstimen på Kulturverkstedet, og er et samarbeid mellom Vefsn museum og Vefsn-ensemblet, som skal spille stykker fra komponisten.

Sjøgata-komponist

Arrangørene forteller at David Monrad Johansen var moderne for sin samtid og var tidlig ute med å la seg inspirere av impresjonismen.

– Men han glemte aldri folkemusikktradisjonen, og det hører man i verkene hans, sier Franziska Wika.

– Og den hadde han med seg fra Vefsn! Monrad Johansen er ikke bare en komponist fra Mosjøen, han er en komponist fra Sjøgata. Han bodde i Barth-gården og trivdes godt i Mosjøen. Han var ofte på besøk til hjembyen etter at han flyttet herfra, sier Kari Sommerseth Jacobsen.

– Han skrev at for å bo i Mosjøen, måtte man lære seg å elske Øyfjellet, legger hun til.

David Monrad Johansen bodde i Mosjøen fram til han ble 11–12 år gammel, da moren flyttet til Kristiania. Siden grunnla han Norsk Komponistforening, jobbet som musikkanmelder i Aftenposten, var formann i TONO og ga i 1932 ut en biografi om Edvard Grieg. Men under krigen var han medlem av Nasjonal Samling, og ble dømt i landssvikoppgjøret.

– Det har uten tvil bidratt til at verkene hans har blitt framført mindre enn man skulle tro. Men det bør ikke gjelde nå. I Mosjøen ble han ønsket velkommen tilbake til sin 70-årsdag, og ordføreren tok han i hånda. Det var den offisielle tilgivelsen. Han har sonet sin dom, sier Wika.

Monrad Johansen-ekspert kommer

Under kveldstimen skal Ivar Roger Hansen, direktør for Ringve Museum, holde foredraget «Lengselens tonedikter. David Monrad Johansen og Helgeland».

– Han var tidligere direktør for Petter Dass-museet, og ga ut en biografi om David Monrad Johansen for fem år siden. Han har jobbet med komponisten i 30–40 år og er nok den personen som har mest kunnskap om David Monrad Johansen, forteller Wika.

– Foredraget er helt nytt og konsentrerer seg om poesien. Hansen har plukket ut noen som sanger som ingen av oss har hørt tidligere. Dt er fra Opus 1, det første opuset David Monrad Johansen bekjenner seg med selv, legger hun til.

– Så blir det ekstra fint å ha kveldstimen på Kulturverkstedet. Kafeen blir åpen, så da blir det servering også. Dette blir bra, sier Kari Sommerseth Jacobsen.

Artikkeltags