Jobber med et integreringsprosjekt: – Vi gleder oss til å presentere resultatet

Positiv: Denne gjengen ser fram til å gå i gang med prosjektet "Integrering - hvilken vei?". 
Bak f.v. Kristin Laberg, Ingrid Nordås, Kari Sjule, Wigdan Mohammed og Kinda Darwish. 
Foran f.v. Boba Ponjavic og Arkan Alhamdi.

Positiv: Denne gjengen ser fram til å gå i gang med prosjektet "Integrering - hvilken vei?". Bak f.v. Kristin Laberg, Ingrid Nordås, Kari Sjule, Wigdan Mohammed og Kinda Darwish. Foran f.v. Boba Ponjavic og Arkan Alhamdi. Foto:

I løpet av våren skal Vefsn biblioteks prosjektgruppe presentere prosjektet «Integrering – hvilken vei?».

DEL

– Vi er positive til prosjektet, og ser fram til å starte arbeidet, sier Boba Ponjavic, gruppeleder for prosjektgruppa i Vefsn.

Vefsn bibliotek er et av fem bibliotek i Nordland som er med på prosjekt «Integrering – hvilken vei?» i regi av Nordland fylkesbibliotek. Mandag hadde prosjektgruppa møte med fylkesbibliotekets representanter om prosjektet. 

– Alle bibliotekene som er med skal ha to arrangement hver, og det er helt opp til prosjektgruppene hva som skal gjøres. Målet er å få kulturutveksling og integrering begge veier inn i biblioteket. Vi må styrke innvandreres tilknytning til biblioteket slik at det blir lettere for dem å oppsøke bibliotekets tilbud og tjenester framover, sier Kari Sjule som sammen med Kristin Lamberg fra fylkesbiblioteket avdeling Rana besøkte Mosjøen for å bli bedre kjent med prosjektgruppa.

Historier

Prosjektgruppa består av Boba Ponjavic (47) fra Serbia, Kinda Darwish (26) fra Syria, Wigdan Mohammed (30) fra Sudan, Arkan Alhamdi (26) fra Palestina og Ali Matahari (17) fra Afghanistan. Sistnevnte hadde ikke muligheten til å være med på møtet. De har alle egne oppgaver de skal bidra med i prosjektet.

– Jeg tenker å skrive litt om historien og situasjonen før krigen i Syria. I hjemlandet mitt er det mange nasjonaliteter som kurdere, arabere og kristne. De har alle forskjellige tradisjoner og kulturer som jeg ønsker å snakke mest om. I dag kommer mange flyktninger fra Syria og det er viktig for folk å vite litt om de som søker asyl her. Jeg vil også ha som oppgave å oversette til norsk, sier Kinda.

Wigdan forteller hun ble med på prosjektet for å kunne dele kunnskap om sitt hjemland og kultur.

– Det er viktig å lære om forskjellige kulturer. Jeg skal blant annet fortelle om pyramider, Nilen, tegne og male, sier hun.

Arkan forteller det er viktig for han å være med for å dele sine erfaringer og kunnskap.

– Jeg skal presentere arabisk kultur, prøve å tegne og fortelle om den gamle historien, sier han.

Egen «hule»

Boba er engasjert av Vefsn bibliotek og fungerer som koordinator av prosjektet. Hun skal også presentere orientalsk kultur og fortellinger.

– Prosjektet er en fantastisk utfordring, og den beste måten å bruke fritiden vi har på, sier hun.

Åpningen av prosjektet vil være i midten av mars. Gruppa skal lage en egen «hule» inne i biblioteket hvor de skal presentere språk, kultur, tekster, musikk, bilder og mat.

– Vi skal ha plakater som gir informasjon, invitere folk til å lese og diskutere det vi har gjort. Det vil også bli servering av mat fra vårt land. En dag skal vi ha kunstverksted hvor vi inviterer andre med flerkulturell bakgrunn til å delta. Det vil også bli en liten overraskelse på åpningsdagen. Den er veldig interessant, og vi gleder oss til å presentere, sier Boba.

Artikkeltags