Anmeldelse: - Stykket ble også til tider veldig lystig og muntert

Jøran Hatten spilte klarinett under unge solister konserten.

Jøran Hatten spilte klarinett under unge solister konserten. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Fakta om konserten "Unge solister"

Konsert

Anmeldelse

Benedicte Wærstad

«Solistkonsert»

Med: Unge solister fra Helgeland og Mosjøen orkesterforening.

Dirigent: Øyvind Mikalsen

Konferansier: Trond Wika

Antall solgte billetter: 163

Fire talentfulle unge solister spilte sine utvalgte klassiske stykker for publikum søndag kveld. Det hele var rent og stilfullt både musikalsk og praktisk gjennomføring. Samtidig var det noen humoristiske innslag, som da dirigent Øyvind Mikalsen ringte opp konferansier Trond Wika under en introduksjon.

– Åja, er det noen som har på telefonen? Ja, jeg kan jo begynne med å skru av min egen, sa Wika.

Sanne Linnea Wold var første solist ut, og er yngst blant de fire som opptrådte. Hun spilte klaverkonsert nr. 23 i A-dur av Wolfgang Amadeus Mozart. Wold lekte seg langs klaveret og spilte nydelig stemningsfylt musikk for publikum.

– Det er et av de fineste klaververkene, sa Wika da han introduserte Wold. Etter første applaus måtte Wold tilbake og bukke og ta imot en gang til.

Neste solist ut var Maren Lindseth Pettersen.

– Det er ingenting som gleder en musikklærer mer enn når tidligere elever flytter hjem etter endt utdanning, sa Wika da han introduserte henne. Lindseth Pettersen spilte Romanse for bratsj og orkester. Både solisten og orkesteret viste stor presisjon og spilte fint for publikum. Musikerne viste hva de kunne og det er imponerende å se samspillet og de vakre tonene som kommer ut av det.

Siril Aufles Valberg var ikke listet i programmet, men fikk en spesiell rolle i konserten likevel.

–Til dette stykket skal Siril spille en del som er skrevet for harpe. Men vi har ikke harpe, så hun skal spille på klaver, forklarte Wika.

Jøran Hatten var en av årets solister. Han spiller klarinett, og introduserte selv sitt nummer.

– Tusen takk for at jeg fikk komme. Dette er en fin mulighet til å få vist hva jeg har drevet med de siste årene. Jeg skal spille «Klarinettkonsert» av Aaron Copland som har blitt hedret, spesielt etter sin død for sin åpenhet om homofili, sa Hatten. Copland skrev stykket i perioden 1947–1949.

– Han skrev det til sin gode venn Benny Goodman, men de møttes ikke i løpet av tiden Copland skrev, som er veldig uvanlig. Stykket handler om Coplands vei ut av skapet og festen han holder for seg selv etterpå. Jeg skal ikke spille 1. sats, for den er for trist, sa Hatten.

Han satte seg på scenen uten noter, og gjorde den klassiske musikken levende for publikum ved å bevege seg og instrumentet. Stykket ble også til tider veldig lystig og muntert.

Cellistene i bakgrunnen skapte stemning med måten de spilte på instrumentene sine på, og det hele ble flott levert.

Siste solist ut var Tor Alvin Wika som spilte Fiolinkonsert i e-moll av Felix Mendelsohn-Bartholdy. Wika fikk vist sitt fiolintalent og sammen med strykerne leverte han kraftfull musikk til publikum. Trond Wika trakk fram fiolinen som ble brukt.

– Den er laget av Peter Balterzon, som gikk i lære hos en av de mest anerkjente fiolinmarkerne i USA, og fikk etablert eget verksted i 1920. Bård Bergrem, som er hans nevø fikk med seg at denne støvet ned. Nå er den nylig restaurert, fortalte Wika.

I siste nummer fikk hele orkesteret være solister i Einar Grovens «Hjalarljod». Den vakre musikken var i høysetet og kom til sin rett da Mosjøen orkesterforening fikk spille sin musikk. Alt i alt var dette en flott konsert med mye god musikk fra flere kanter. I år er den 20. året med unge solister på Helgeland, og det ble tatt til ordet for 20 år til med samme konsept.

Unge solister på Helgeland er sponset av nettverket med hjerte for Helgeland, som inkluderer Helgeland Sparebank, Helgeland Kraft og Helgelendingen.

Artikkeltags