UKM 2018: - Skal bli knallbra og vi ønsker flere påmeldte

Prosjektgruppa oppfordrer alle til å melde seg på årets UKM. F.v. Lukas Ivarrud, Jørgen Ruderaas, Tor-Håkon Håpnes, Mathias Tustervatn, Hedda Grolid, Isak Kvandal, Madeleine Kvalfors og Celina Kongsdal

Prosjektgruppa oppfordrer alle til å melde seg på årets UKM. F.v. Lukas Ivarrud, Jørgen Ruderaas, Tor-Håkon Håpnes, Mathias Tustervatn, Hedda Grolid, Isak Kvandal, Madeleine Kvalfors og Celina Kongsdal

Artikkelen er over 2 år gammel

Ungdommens kulturmønstring (UKM) som skal være i Mosjøen kulturhus 3.mars nærmer seg. Tidligere var det ungdomsrådet i Vefsn og Grane kommune som arrangerte sammen, nå har Nesna slått seg med på laget.

DEL

- Vi har hatt tett samarbeid med Grane i forhold til UKM de siste årene. I år fikk vi melding av leder i Nesna ungdomsråd om vi skulle samarbeide med dem i tillegg. Ungdomsrådene ble spurt og det ble enstemmig vedtatt, det var ikke noe spørsmål om vi skulle si ja, sier leder i Vefsn Ungdomsråd Celina Kongsdal.

Siden Nesna blir med på årets UKM håper Kongsdal det blir flere som melder seg på, de har sett at påmeldingen til UKM har gått litt ned de siste årene.
- Forhåpentligvis blir det enda flere som melder seg på fra Nesna, også blir vi jo flere folk på dekk som kan hjelpe med å arrangere og få alt til å gå rundt. Vi har merket det er ekstremt mye jobb å arrangere dette, så det er bra vi blir et par ekstra stykker, sier Kongsdal.

Ligger godt an

Prosjektgruppa har hatt et møte tidligere om årets UKM, der de fikk tatt opp det som tidligere år har blitt brukt flere møter på. Kongsdal sier hun tror de er hvor de trenger å være og dem har høvelig kontroll på forestillingen og det som kommer til å skje. Det eneste er at de så langt er lite påmeldte, så på dette møtet skal de blant annet snakke om å få flere til å melde seg på UKM.
- Det som står igjen er å få folk til å melde seg på, per dags dato er det bare 18 påmeldte. Vi skal til Kippermoen ungdomsskole hvor de har "kveko", som vil si de har valgfag hele uken der de holder på med det de er gode til. Der skal vi prate med ungdommen og få dem til å melde seg på UKM, sier hun.

Høye forventninger

Kongsdal forteller at de siste årene har lista blant de påmeldte ligget ganske høyt, men samtidig har de hatt noen som for eksempel popper popcorn. Hun sier de har hatt dem som ikke er redde for å drite seg litt ut, også har de hatt dem som gjør dette for å øve seg på å stå på en scene.
- Vi har ganske høye forventninger at dette skal bli bra, men vi forventer ikke at alle skal være i stand til å kunne vinne norske talenter eller idol. Det vi forventer mest er at folk skal ha det morsomt på scenen, og at dette blir noe de vil gjøre flere år, sier hun.

UKM er altså for alle som har lyst å vise frem det de er gode i, men det er aldersgrense på 10 til 20 år, hvor de fra 13 til 20 år kan gå videre til fylkesmønstringen.
- Det er egentlig lite som setter grenser, det eneste kan være om man vil holde på med flammer på scenen, det tror jeg ikke bli tatt helt godt imot av de som jobber der. Men om du liker å steppe eller fortelle en dårlig "norske, svenske og danske" vits eller hva det måtte være, så er det for alle, sier Kongsdal.

Bedre enn fjoråret

Kongsdal forteller målet alltid vil være å toppe fjoråret. De lærer for hvert år hva som eventuelt ble gjort feil og hva som skal gjøres bedre. Hun har troen på at forestillingene blir ekstremt bra, uansett om det er 18 påmeldte eller om at det er 50 påmeldte.
- Disse folkene som melder seg på, de er så interessert i det de holder på med. Om de skal være morsomme eller om det er fordi de har en lidenskap for sang eller dans, så er de ekstremt flinke i det de gjør. Jeg har tro på det at i år blir det knallbra, sier Kongsdal.

Prosjektgruppa oppfordrer alle til å melde seg på og forteller det er utrolig lærerikt å være med på UKM. De forteller du får muligheten til å stå på en scene, lærer å ha troen på deg selv og får mestringsfølelse.
- Det er kjempemorsomt å være med, dette blir mitt syvende år. Vi har bare UKM en gang i året, og jeg elsker å stå på scenen. Jeg føler at jeg blir bedre og mer komfortabel etter hvert år, så jeg synes folk burde ta den sjansen de har å stå på den scenen. Det er kjempe morsomt! Sier Madeleine Kvalfors.

Artikkeltags