Tukler med tradisjonen

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Marianne Moe (30) tør å tukle med bunaden. «Norske ikoner» er hennes første separatutstilling.

DEL

«Å tukle med bunaden er det samme som å genmanipulere dyr». «Bunaden er en evig syttenårshundrefantasi». Det står skrevet på forklær til Nordlandsbunaden. Men kunstneren vil ikke provosere.

– Nei, egentlig ikke. Jeg vil bare sette spørsmålstegn ved bunaden. Kanskje den kan utvikle seg videre, sier tekstilkunstner Marianne Moe.

Silkeskorte og joggesko

«Norske ikoner» er en videreføring av et identitetsprosjekt som Marianne Moe gjorde under hovedfagsarbeidet sitt. Åpningen var lørdag og utstillingen blir stående til 11. desember.

– Men hvorfor bunad?

– Egentlig er det en konkret historie som ligger bak. Jeg var invitert til 17. mai frokost, men så brant nabohuset til vennene mine ned og jeg tok i mot vennene mine og alle gjestene deres. Jeg rakk ikke å stryke bunadskjorta og fant ikke bunadskoene. Derfor tok jeg på meg ei silkeskjorte og joggesko i stedet, forteller Marianne. Hendelsen førte til mange tanker omkring bunaden og Marianne begynte å lese litteratur om festplagget. Nå leker hun med symbolfunksjonen i tingene, ved å sprenge rammene for hva tradisjon er, og hvordan den forvaltes.

– Arbeidene mine handler ikke om bunaden. Det er portrett av Norge, med litt ironisk snert. Det er jo litt komisk at vi skal kle oss som i 1850 når vi skal pynte oss, mener hun. Moe er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen, avdeling for tekstil, og fra University og Art and Design, Helsinki. Hun var sist representert i utstillingen «Contemporary Craft» i Göteborg.

– Hyllest til Norge

I «Norske ikoner» stiller Marianne Moe ut forklær med trykk av ulike tekster, og vesker. Ei veske er dandert med alle mulige motemerker, en annen med alle Hurtigrutestoppene i Norge.

– «Norske ikoner» er en hyllest til Norge, forklarer hun. Samtidig har jeg ei veske med ei dame som syr hånarbeid i Ghana. På den måten viser jeg hvordan vi forvelter tradisjonene våre. Det er et bilde på samfunnet vi har, sier hun. Marianne mener «Norsk ikoner» er ei utstilling som kan trekke i alle retninger, med bunaden som en råd tråd. Og til sommeren viser hun arbeidene sine ved Herøy bygdesamling.

– Hva drømmer du om?

– Selvfølgelig ville det vært bra å representere Norge i utlandet, men det er ikke sånn at jeg tenker «det skal jeg». Jeg vil at folk som bli berørt av det jeg lager. At arbeidene mine skaper debatt. Det må ha en betydning utover det å være vakker, sier Marianne – med sin første separatutstilling på RAM. Galleriet presenterer seg som et ledende visningssted for sjangeroverskridende, eksperimenterende og spesialisert kunst. RAM viser nyskapende og interdisiplinær samtidskunst.

Artikkeltags