Kammerkonsert under Toppenkurset: - En kveldskonsert til å bli glad av

Kvartett: Trombonekvartetten i stykket «Can-Cam» Kristine Solli Oppegård (eks-musikklinja i Mosjøen), Cathrine Holmesland og Sigurd Skogdal var flinke trombonister, og Kirill Bulanin var stødig og god på tuba. De tre sistnevnte er også deltakere i symfoniorkesteret.

Kvartett: Trombonekvartetten i stykket «Can-Cam» Kristine Solli Oppegård (eks-musikklinja i Mosjøen), Cathrine Holmesland og Sigurd Skogdal var flinke trombonister, og Kirill Bulanin var stødig og god på tuba. De tre sistnevnte er også deltakere i symfoniorkesteret. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Anmeldelse

Toppen-kurset foregår i løpet av ei uke tettpakket med undervisning på ulike instrumenter, øving og konserter. Onsdag kveld var en slik konsert. Gjennom en times tid med program som varierte fra 1700-tallet fram til nåtids-komposisjoner, fikk til sammen 11 utøvere vise litt av sine ferdigheter.

Kammerkonsert i gammelbygget på Vefsn folkehøgskole

Medvirkende: Elever og medarbeidere ved årets kurs

Til stede: Full sal, flest kursdeltakere, instruktører og foreldre – og noen utenfra

Opplevelse: Stor stemning og høy grad av trivsel

Yngste utøver var Tind Kirvil Haaland Tjore (7). I kveldens åpningsnummer spilte hun fiolin med stor trygghet i en komposisjon av tyske Oskar Rieding. En liten stopp vippet henne aldeles ikke av pinnen, og hun fullførte med humør og stil, med kraftig applaus som resultat.

Da var i grunnen tonen for konserten satt, slik at kveldens øvrige musikere med stor ro og glitrende musikalitet framførte musikk på et til dels svært krevende nivå. De fleste var fra 12 til 16 år gamle, og det er ikke den alderen der det er lettest å stå foran et ganske musikk-kyndig publikum og levere gode prestasjoner. Sånn sett er nok Toppen-kurset og lignende arrangement rundt i inn- og utland flotte sentre for både musikalsk og personlig utvikling.

Det var flest strykere i aksjon, og de ga tilhørerne mye å glede seg over. Owen Sørbye Davis (12) spilte musikk for cello av Vivaldi. Torje Råbu (også 12) spilte fiolin i Zigeunerweisen, et «glansnummer» av spanske di Sarasate. Anne Viktoria Tønnesen (15) fra Trondheim spilte fra en fiolinkonsert av Max Bruch. Alle ble solid akkompagnert av Franziska Wika på klaver.

Tvillingbrødrene Elias og Andreas Grimstad (16) spilte bratsj i et musikkstykke der temaet er komponert av ærverdige Händel. Norske Johan Halvorsen har laget en komposisjon ut fra dette temaet.

Samtlige utøvere imponerte med flott innlevelse og framføring.

Andrej Smurov (27), fra Karelen i Russland, er kommet for å delta i symfoniorkesteret i kurset. På tenorsaksofon spilte han vakker samtidsmusikk fra 1967 av amerikanske James di Pasquale, med Siril Aufles Valberg som ledsager på klaver.

Til avslutning kunne publikum kose seg med en trombonekvartett, eller tubone-kvartett, som de ble kalt fordi en av de fire spilte tuba. Amerikanske Morten J Lauridsen og tyske Jacques Offenbach var komponistene som ble presentert i langsom og kvikk musikk med godt humør. Kristine Solli Oppegård (eks-musikklinja i Mosjøen), Cathrine Holmesland og Sigurd Skogdal var flinke trombonister, og Kirill Bulanin var stødig og god på tuba. De tre sistnevnte er også deltakere i symfoniorkesteret.

- En kveldskonsert til å bli glad av, som en tilhører sa det.

Artikkeltags