Gå til sidens hovedinnhold

Toft og Tysnes i tospann

Artikkelen er over 15 år gammel

Tone Toft og Inge Ove Tysnes stiller ut sammen for aller første gang. Malerier og fotografier på hver sin bryggevegg, alt med stor kjærlighet til Helgeland.

– Vi ble spurt av Ivar Roger Hansen, og syntes det hørtes kjempeartig ut. Vi har jo forskjellige uttrykksmiddel, og derfor er det spennende å stille ut i et felles rom. Vi har begge en sterk forankring til Helgeland i det vi gjør, sier Tone Toft.

– Og liker man ikke det ene utstilleren, så kanskje den andre, smiler Inge Ove Tysnes.

Torsdag åpner utstillingen "Findes at Se", setning lånt fra "Nordlands Trompet", i Skjærbrygga like ved Alstahaug kirke utenfor Sandnessjøen. Nesten vegg i vegg med et stormuseum under bygging, skal den helgelandske naturen gjøre seg gjeldende på bryggeloftet.

– Mitt forhold til Helgeland tok helt av etter at jeg flyttet til Brasøy. Jeg bor jo midt i motivene, sier Tone Toft.

Opptatt av Petter

Veggen hennes er mye preget av blått, selvfølgelig mye på grunn av helgelandsk hav og himmel. Enkelte bilder er fulle av protest, blant annet ser vi Petter Dass og kirka hans midt i en skog av vindmøller langs kysten.

– Du ser, vindmøller tar seg veldig dårlig ut i Petter Dass sitt rike. Jeg tror ikke han ville likt det, smiler Toft, som bedyrer at blåfargen i bildene ikke har noe med politisk ståsted å gjøre. På bildene danser kvinneskikkelser i naturen, og jammen er Petter selv på tur i sitt elskede nærmiljø.

– Da jeg ble bedt om å stille ut her på Alstahaug, ble Petter Dass plutselig veldig interessant. Jeg leste meg utrolig opp, og bildene kom gjennom denne omfattende leseprosessen. Jeg skulle gjerne hatt et år til på meg, sier Toft. Nå ønsker hun å lage et eget prosjekt på kvinnene i Petter Dass liv.

– Jeg har allerede malt kona Margrete på ridetur. Hun var privilegert, som kunne drive med slikt. Jeg ønsker at folk skal lete litt i bildene mine, og oppdage nye ting, sier Toft, som kaller bildene sine halvabstrakt.

Ikke mye uvær

Inge Ove Tysnes sin del av utstillingen er langt mer konkret. Her vises helgelandsnaturen gjennom søkeren, i alt fra bitende kuldegrader, via stormen "Narve" til sommerskrud i 20 pluss. Flere steder henger det dobbeltbilder, med samme motiv i forskjellige årstider.

– Vær er blitt en kommersiell salgsvare. Jeg er jo vant til storm, men det spesielle med "Narve" var at den varte så lenge. Kald og gjennomtrengende. Den henger fremdeles i kroppen. Jeg har vært bevisst på å kalle bildet "Storm", og ikke "Narve", sier Tysnes, og peker på bildet fra Horvnes Marina, der sju båter møtte havbunnen i strabasene.

– Det har ikke vært mye uvær på utstillingene dine tidligere?

– Uvær er ikke lett å fotografere. Samtidig vil jeg jo gi et inntrykk av landskapet. Med Træna i skodde får man ikke sett så mye, sier Inge Ove Tysnes.